Ahşap Sabo Terlik Nedir ? 

Ahşap bir terlik üretme fikri ilk kimin aklına geldi bilmiyoruz. Buna rağmen pek eski zamanlarda üretilmiş pek çok terlik ve ayakkabı modelinde ahşabın kullanıldığı da bir gerçek. Aslında ahşaptan üretilen terlik ve  sandaletler İngilizce " Clog " ismiyle anılıyor. Clog kelime olarak terlik ve sandaletten çok daha fazlasını karşılıyor ve takunya, sabo terlik, sandalet gibi ürünler için de kullanılıyor. Peki gerçek anlamda ahşap sabo terlik nedir ?  Niçin sabo terlik imalatında ahşap ve tahta kullanılıyor ? Sizler için bu soruları yanıtlamaya çalıştık.

Tarihte Ahşap Sabo Terlik

Tahta ve ahşaptan imal edilen ayakkabı ve terliklerin mazisi, tarihin ilk devirlerine kadar ulaşıyor. Arkeoloji veriler, Antik Yunan Kalıntıları arasında ahşaptan üretilmiş terliklere rastlamışlardır. Antik Yunan İmparatorluğu içerisinde özellikle amfi tiyatrolarda sanatçıların sahneye tahta terliklerle çıktığı biliniyor. Hamam kültüründe de önemli bir parçası olan takunyalar, sıcak banyo ve hamam kültürünün hakim olduğu her coğrafya da kendisini gösterdi. Sadece Antik Yunan'da değil, Japonya'da kendisini gösteren tahta terlikler (veya takunyalar) bugün biraz şekil değiştirse de hala kullanılmaya devam ediyor. Eski tasarımlar tam manası ile bir Ahşap Sabo Terlik olarak görülmese de aynı yapı malzemesini ve üretim şeklini paylaşıyorlar.

Hemşire Terliği Ve Ahşap Sabo Terlik

Sabomar Terlik ile ilk üretilen tahta takunya ve terlikler aynı şey değil. Çünkü piyasa da hemşire terliği olarak anılan  Sabo Terlikler tamamen tahtadan ilk olarak Hollanda'da üretilmiştir. Sabo Terlik, kapalı yapısı ile sadece ayak tabanı değil ayak parmaklarını da koruyan terliklere verilen isimdir. Fransızca da "sandalet, nalın, terlik" anlamlarında kullanılan Sabo Terimi (Fransızca Orjinali Sabot'tur) zamanla önü kapalı terlikler için kullanılmaya başlanmıştır. Yani Ahşap Sabo Terlik ile tarihin ilk devirlerinden bu yana üretilen takunyalar aynı ismi alsalar da, Ahşap Sabo Terlik aslında taban kısmı ahşaptan üretilmiş, ayak parmaklarını koruyan kapalı kısmı kumaştan imal edilmiş terlikleri tanımlamak için kullanılan bir tabirdir.

Sabo Ahşap Terliklerin yapılışını detaylı incelemek için bağlantıya tıklayınız.

Ahşap Sabo Terlik Neden Tahtadan Üretiliyor?

Aslında bu soruyu tahta veya ahşap neden tarihin ilk devirlerinden bu yana ayakkabı veya terlik yapımında kullanılıyor diye de sorabiliriz. Büyük ihtimalle insanlar ahşabın dayanıklı ve sert bir malzeme olmasının yanında kolay şekillendirilebilen bir malzeme olduğunu tarihin çok erken zamanlarında fark ettiler. Üstelik ahşap, ortopedik bir terlik yapmak istediğinizde dilediğiniz şekli verebileceğiniz de bir malzeme. Bir başka neden de eski zamanlarda polimer veya plastik bazlı malzemelerin bulunmuyor oluşu olabilir. Su geçirmemesi, çok fazla sert olmadığı için yürünen yüzeyi çizmemesi gibi nedenler ilk terliklerin tahtadan üretilmesine neden olmuş olabilir.

Ahşap Sabo Terlik Bugün Neden Üretiliyor?

Malzeme teknolojilerinin gelişmesi ile bugün niçin hala ahşap sabo terlik üretildiğini merak edebilirsiniz. Aslında bu sorunun cevabı Sabo Terlik ile son derece ilgisiz bir alanda; mimaride ve mobilya üretiminde saklı. Ahşap, eşsiz bir görünüme sahip olmasının yanında doğaldır, yenilenebilir ve kolay şekillendirilebilir bir malzemedir. Karbon salınımını da büyük oranda azaltan ahşap, aynı zamanda doğal bir yalıtkandır ve uzun vadeli kullanımlarda ergonomik bir yapıya kavuşarak ayak tabanlarınızın şeklini alır. Ahşabı özel kılan bir başka özelliği de mikrop barındırmaması ve kanserojen olmamasıdır. Pek çok restoranda yemeklerin artık doğal ahşap yüzeyler üzerinde servis edilmesi de yine ahşabın bu özelliklerinden kaynaklanır.

Ahşabın sert ve sağlam yapısı onun aynı zamanda kazalarda insan sağlığı için risk teşkil etmemesine neden olur. Aynı zamanda mimaride de sıklıkla kullanılan bir malzeme olan ahşap, son derece sağlam bir malzeme olarak bilinir. Sağlıklı ve ucuz bir malzeme olması da Ahşap Sabo Terlik gibi bir kavramın var olmasına ve terlik üretiminde ahşabın kullanılmaya devam etmesine neden olmaktadır.

Ahşap Veya Dolgu Topuklu Sabo Terlikler Medikal Sektördeki Pek Çok Çalışanın Ayaklarını Rahat Ettirmektedir.

Yukarıda saydığımız tüm nedenler ahşabın medikal sektöründe "hemşire terliği" olarak anılan Sabo Terlik olarak anılmasını sağlar. Anti bakteriyel yapısı, doğallığı, görünümü, yalıtkanlığı ve kolay şekil verilebilmesi sahşabı bugün kullanılan Ahşap Sabo Terlik üretiminde kullanılmasını sağlar.