Ahşap, terlik üretiminde de sıklıkla kullanılan bir malzemedir. Sadece Sabo Terlik modelleri arasında değil genellikle terlik üretiminde sık sık tercih edilen ahşap, oldukça popüler bir malzeme. Peki ahşabı özellikle sabo terlik modellerinde popüler olarak kullanılan bir malzeme yapan şey nedir?


Ahşap Tabanlı Terlikler

Ahşap, terlik üretiminde de sıklıkla kullanılan bir malzemedir. Sadece Sabo Terlik modelleri arasında değil genellikle terlik üretiminde sık sık tercih edilen ahşap, oldukça popüler bir malzeme. Peki ahşabı özellikle sabo terlik modellerinde popüler olarak kullanılan bir malzeme yapan şey nedir? İlk üretilen Sabo Terlik modelinden günümüzde hemşire terliği olarak anılan Sabo Terlik imâl edilirken niçin ahşap kullanılıyor? Sizler için sadece ahşap tabanlı Sabo Terlik modellerine değil, ahşap tabanlı terlik modellerinin hepsine bakarak bir cevap vermeye çalışacağız.

Sabo Terlik Tarihçesi

Başta Sabo Terlik olmak üzere pek çok terlikte niçin ahşap kullanıldığını öğrenmek için gözlerimizi Sabo Terlik modellerinin ilk olarak üretilmeye başlandığı 16. yy'a daha yakından bakmak gerekiyor. Plastik, kauçuk gibi materyallerin o zamanlarda keşfedilip kullanılamaması, üretilen ilk terlik modellerinin (tasarım ve görünüşleri yönüyle bunlara Sabo Terlik olarak adlandırmak mümkün) ahşap malzemeden üretilmesine neden olmuştur. Sabo Terlik modellerinin genel ismi olan "Sabo" aslında Fransızca bir kelime olan "Sabot" kelimesinin telaffuzundan dolayı ortaya çıkmıştır. Kelimenin Fransızca olmasının temel nedeni önü kapalı terlik modellerinin ilk olarak Belçika ve Fransa'da üretilmeye başlanmasından dolayıdır.

Neden Ahşap?

Ahşap tabanlı terlik modellerinin ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden birisi de alışkanlıktır. Yukarıda da söz ettiğimiz üzere Sabo Terlik modellerinin özellikle taban kısımları genellikle ahşaptan üretilir. Üretim alışkanlıklarının yanında ahşap, şekillendirmesi son derece kolay olan bir malzemedir ve hafiftir. Ahşap aynı zamanda mikroskopik ölçüde gözeneklere sahiptir ve bu gözenekli yapı ahşabın aynı zamanda anti - bakteriyel olmasını sağlar. Ahşabın hafif, kolay bulunabilen, kolay şekillendirilebilen bir malzeme olması onun terlik gibi sıklıkla kullanılan tüketici ürünlerinde sılıkla kullanılmasını sağlıyor. Bunlara ek olarak "ahşap" yani tahta malzeme, doğal bir malzemedir ve petro - kimya içerikli malzemeler gibi kanserojen riski taşımaz.

Her Ahşap Tabanlı Terlik Sabo Terlik Midir?

Pek çok kaynakta "Hemşire Terliği" olarak bilinen Sabo Terliklerin her modeli ahşap tabanlı değildir. Ancak, pek çok Sabo Terlik modelinde sıklıkla ahşap kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolgu malzeme ve kompozit malzeme de Sabo Terlik modellerinin üretilmesinde sıklıkla kullanılan bir malzemedir. Ancak buna rağmen tahta tabanlı Sabo Terlik, Sabo Terlik modelleri arasında en çok tercih edilen modellerden birisidir.

Ahşap Tabanlı Sabo Terlik Daha Hijyenik Midir?

Ahşap tabanlı Sabo Terlik modelleri için hijyenik demek mümkündür. Bunun nedeni ahşabın terlik üretiminde kullanılan en hijyenik malzemelerden birisi olması. Ahşabın hijyenik olup olmadığı çok tartışıla bir konuydu. Yapılan araştırmalar ahşabın gözenekli bir yüzeye sahip olduğunu gösterdi. Elbette ahşabın organik bir malzeme olması da onun terlik üretiminde sıklıkla kullanılmasında önemli bir etkendir. Ahşap malzemeden üretilmeyen terliklerin kanserojen riskinin yüksek olduğu anlamına gelmiyor. İster ahşap tabanlı ister dolgu tabanlı terlikleri gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.