Günlük yaşamın şartları pek çok insanın gün içerisinde uzun saatler boyunca ayakta kalmasını gerektirir. Temelde, uzun saatler boyunca ayakta kalmak veya ayakta çalışmak zorunda kalmak tüm insanlık için çok yeni bir zorundalık. Bu da insan vücudunun uzun süre ayakta kalması sonucunda çeşitli sorunlarla karşılaşmasına neden oluyor. Buna bir de dengesiz beslenme sonucunda vücut ağırlığının artması eklenince ortopedik ve ayak sağlığı ile ilgili sorunların meydana gelmesi kaçınılmaz hale geliyor. Peki kadın - erkek tüm insanların en çok karşılaştıkları ortopedik rahatsızlıklar nelerdir?


Topuk Dikeni  

Topuk dikeni “Plantar Fasciit” olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık uzun süre spor yapanlarda ve ayakta uzun süre kalanlarda meydana gelmektedir. Kendisini tarifi zor derecede yüksek ağrı ve acıyla belli eden topuk dikeni, sert ayakkabı veya topuklu ayakkabı giyen kadınları, vücut ağırlığı normalden fazla olan bireyleri rahatsız etmektedir. Topuk dikeni ayak tabanındaki deri tabakasının topuğa yapışması ve sonrasında mikrop kampasıyla meydana gelen bir rahatsızlıktır. Topuğa yapışan bu deri tabakası topuğunuzda bakteri ve plakların oluşmasına neden olur. Bu hastalıklı deri tabakası giderek ayağınızın üstüne bastığınızda acı ve ağrı hissetmenize neden olur.

Topuk Dikeni Hastalığı “epin topuk” gibi isimlerle de anılır. Uzun süre sert zeminlere basmak, sert topuklu ayakkabı ve terlikler, sert tabanlı ayakkabı ve terlikler topuk dikeni rahatsızlığının nedeni olarak görülebilir. Topuk dikeni rahatsızlığı ortopedik ve anatomik terlik ve ayakkabı modelleri kullanarak giderilebilir. Normal şartlar altında topuk dikeni profesyonel bir tedavi gerektirir. Buna ek olarak topuk dikeni için bazı bitkisel çözümler de bulunmaktadır. Topuk dikeni oluşumunu engellemek için önlem almanız gerekebilir. Eğer doktor, hemşire, yemekhane çalışanı gibi çeşitli meslek gruplarına mensupsanız uzun süre ayakta kalmak topuk dikeni oluşumunu tetikleyebilir. Bunun önüne geçmek için epin topuk terlik ( topuk dikeni terlik), ortopedik tabanlı sabo terlik, yaylı topuk tahta taban terlik gibi özel amaçlar için üretilmiş sabo terlik modellerini kullanmalısınız.  

Varis - Varicosis  

Varis, tamamen ayak kısmındaki damarlardaki kan akışının engellenmesi sonucunda oluşur. Uzun süre ayakta kalanlar ve rahat ayakkabı - terlik kullanmayanlarda meydana gelen bu ortopedik rahatsızlık, ayaklara inen kanın dolaşım sistemine katılamayarak ayak damarlarında kalması ve bunun sonucunda ağrı ve rahatsız edici görüntülerin oluşmasına verilen isimdir. Yabancı kaynaklarda “Varicosis” olarak da geçen bu rahatsızlığın tedavisi için bazı önlemler almanız gerekmektedir. Ortopedik ve ayaklara masaj yapan ortopedik terlik ve ayakkabı kullanmak, yaylı topuk terlik, varis önleyici terlik gibi özel amaçlar için üretilmiş terlik modellerinin kullanılması, ayaklarda varis oluşumunu engelleyecektir.


Ayak Nasırı

Genellikle “ayak nasırı” olarak karşımıza çıkan bu rahatsızlık oluşumu ve yapısı bakımından aslında daha çok dermatolojik bir rahatsızlık olarak kendisini gösterir. Zaman zaman ellerde, dirseklerde de meydana gelebilen nasırın oluşma nedeni çoğunlukla ayak tabanı derisinin sık sık basınçla karşılaşması sonucunda meydana gelir. BU baskı ve basınç, ayak tabanı derisinin veya topuk tabanı derisinin kendisini yeterince yenileyememesi anlamına gelir. Bu da ölü derinin mikrop kapması ve acı ve ağrıya neden olması anlamına gelmektedir. Nasır için uygulayabileceğiniz tedavilerin başında ilk olarak ayak topuklarınızı ölü deriden arındırmak, ayaklara sık sık masaj yaparak ayaktaki damarları canlandırmak ve elbette rahat tabanlı ortopedik terlik ve sandalet modelleri kullanmak görülebilir. Eğer siz de ayak nasırından şikayetçiyseniz sitemizdeki sabo terlik, tahta taban terlik, dolgu topuk terlik gibi çeşitli terlik modellerini inceleyebilirsiniz. Özellikle tahta taban terlikler ayakta bakteri oluşumunu engelleyeceğinden nasırı önleme özelliği de vardır. 


Ayak Vurması

Ayak vurması genellikle topuktan da ayağı sıkan ayakkabıların kullanımında ortaya çıkan bir sorundur. Genellikle topuk derisinin su toplaması sonucu ortaya çıkan ayak vurmasının da temel nedeni elbette kapalı topuk kısımlarına sahip olan rahatsız terlik, sandalet ve ayakkabı modelleridir. Eğer uzun süre ayakta çalışmak veya durmak zorundaysanız veya yürümeyi çok seven biriyseniz topuk derisinin ayakkabının topuk kısmıyla sürekli temas etmesi ve tahriş olması anlamına gelmektedir. Bunun için günlük kullanımda ortopedik ayakkabı kullanmak, anatomik sandalet ve terlik çeşitlerini kullanmak yeterli olacaktır.


Ortopedi Ve Travmatoloji

Eğer ayaklarınızla ilgili bir sorun yaşıyorsanız, profesyonel bir ortopedi veya travmatoloji uzmanına görünmelisiniz. Sık karşılaşılan ortopedik rahatsızlıklardan bir tanesi de eklem rahatsızlıklarıdır. Özellikle yaşı ilerlemiş olan bireylerde eklemlere bağlı rahatsızlıklar daha da artıyor. Diğer ortopedik rahatsızlıklarda olduğu gibi, eklem rahatsızlıklarının da temelinde ortopedik ve anatomik olmayan terlik ve ayakkabıların payı büyük. Bu yüzden özellikle uzun saatler ayakta çalışan biriyseniz, ayakkabı veya terlik tercihlerinizde daha dikkatli davranmalısınız.