En İyi Maske

En iyi maske çeşidi ve markası hangisi, maske seçerken nelere dikkat edilmeli içeriğimizden öğrenebilirsiniz.


2019 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs nedeniyle maske kullanımı mecburi hale geldi. Maskenin yayılmasını engellemek amacıyla özellikle açık ve toplu alanlarda cerrahi maske kullanmak hayati önem taşıyor. Korona virüsün ölümcül bir virüs türü olması daha fazla dikkati beraberinde getirdi. Maske hastalığın yayılmasını engellemede büyük bir rol oynadığı için kullandığınız maskenin belli özelliklerde olması gerekmektedir.


Maske satın almadan önce seçimizi sağlık koşulları altında dikkatli yapmalısınız. İyi bir seçim yapmadan önce hangi tür maske kullanmak gerektiğini, kimlerin kaliteli ve sizi koruyacak maske sattığını öğrenmelisiniz. Bugün üretim ve kullanım halinde olan birden fazla maske çeşitleri mevcuttur. Bunlar :


  •  Cerrahi Maske 

  •  Ventilli Solunum Maskesi

  •  Ventilsiz Solunum Maskesi (N95)



Kaliteli maske çeşitlerinin en önemli özelliğinin filtreli yani herhangi bir virüs ve partikülleri geçirmeyen yapıda olması gerekmektedir. Partikül ve virüs geçiren yapıda olan maskeler sizi hastalığa karşı korumamaktadır. Bu nedenle günlük işlerinizde tek kullanımlık maskeleri tercih edebilirsiniz. Yolculuk veya kalabalık ortamlarda daha fazla kalacağınız zamanlarda ise n95 maske gibi daha koruyucu çeşitler tercih edilmelidir.


Cerrahi Maske Kullanım Süresi Nedir?


Cerrahi maske kullanım süresi maske çeşidine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Günlük olarak kullanılan maskelerin ömrü tek seferliktir. Yani maskeyi takıp nefes almaya başladığınız anda maskenin ömrü de tükenmiş olur. Genellikle bu maskeleri burun ve ağzı kapatarak kullarız. Burun ve ağızdan herhangi bir virüsün hem dışarıdan hem de sizden yayılmasını engeller. Gün içerisinde dışarıda kullanıldığında mümkün olduğu kadar sıkça değiştirilmelidir.


Ventilli solunum maskelerinde filtre alanı vardır. Maske nefes alırken kapanan, nefes verilirken ise açılan bir kapağın olduğu tasarıma sahiptir. Özellikle sıcak, nemli ve aşırı tozlu alanlarda kullanılması gerekmektedir. Maske bu alanlarda solunumu kolaylaştırıp koruma sağlamaktadır. Maskenin filtreleme yapması dışarıya herhangi bir virüsün yayılmasını engellemektedir. Kullanım süresi ise ortalama 5 saattir.


Ventilsiz solunum yani N95 olarak bilinen maskeler virüslerin yayılmasını engellemede yaklaşık olarak %95 etkilidir. N95 maske kullanım süresi hakkında diğer maskeler gibi kesin bir süre bilgisi yoktur. Fakat uzmanlar solunum maskelerinin en fazla bir gün kullanılmasını öneriyor. N95 maske çeşitlerinde kullanım süresi maksimum 8 saat kadardır. 8 saat boyunca sürekli taktığınız maskeyi bir daha kullanmamanız gerekmektedir. Çünkü maskenin hem dış hem de iç tabakasında virüs birikmektedir. Tekrar kullanmak hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.



FFP2 maske çeşitleri de son zamanlarda pandemi ile birlikte çok fazla kullanılmaya başladı. Bu maske türünde koruculuk oranı %98 olarak bilinmektedir. Özellikle sağlık sektörünün dışında demir ve maden işletmesi gibi alanlarda kullanılmaktadır. Ortamda oluşan iz, duman gibi solunumu etkileyecek durumlara karşı kişileri korumaktadır. Ayrıca koku alınımını da en aza indirgenmektedir. Coronavirus ile mücadele ve koruma kapsamında gün içerisinde bu maskeler de tercih edilebilir.



Maske Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler



Maske kullanımı ve seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı özellikler vardır. Bu özellikler:


  •  Maske kumaşları cerrahi ve koruyucu özellikte olmalıdır. Mümkünse aldığınız sitede maske kumaş sertifikalarını görüntüleyiniz. Bu özelliklere sahip olmayan kumaşlar ile üretilen maskeler koruyucu özelliği taşımamaktadır.

  •  Günlük cerrahi maskeler genelde ince üretilir. Dünya standartlarında cerrahi maske standardı 3 katlı olarak bilinmektedir. Tek katlı maske veya iki katlı maske kullanımı kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

  •  Çocuk maskesi seçerken genellikle çoğu kişi yıkanabilir üzeri desenli modelleri seçmektedir. Bu tarz maskeler tam koruma sağlamamaktadır. Bu yüzden çocuk maskelerinin tek kullanımlık cerrahi maskeler olmasına dikkat etmelisiniz.

  •  Mümkün olduğu sürece yıkanabilir maskeleri seçmemeye özen gösterin. Yıkanabilir maske kumaşları tam filtreleme yapmamakta ve her yıkandığında koruyucu özelliğini iyice kaybetmektedir.

  •  Tek kullanımlık cerrahi maskeleri bir seferden fazla kullanmamaya özen gösterin.

  •  Maske yüzünüzdeyken çok fazla el ile temas etmeyin.

  •  Maskenin burun ve ağız kısmını tamamen kapsayan bir yapıda olmasına dikkat edin.

  •  Kullandığınız maskelerin burun teli yumuşaklığı da aynı zamanda filtrelemeyi etkilemektedir. Bu yüzden orta sertlikte yüzü tamamen saran yapısı olması daha iyi filtreleme için önemlidir.

  •  Yaşadığımız pandemi nedeniyle uzun süreler maske kullanımı zorunlu olduğu için kulak lastiği kalınlık ve uzunluğunun da önemi büyüktür. İdeal uzunlukta ve orta derece kalınlıkta olan lastikli maskeleri kullanmanızı öneririz.



Maske seçimi yaparken bilinen ve güvenilir markaları tercih etmenizi öneririz. Piyasada sağlık koşullarını yok sayıp sırf ticaret amaçlı maske üretimi yapan kurum veya kişiler yer almaktadır. Merdiven altı maske üretimi her geçen gün artıyor. Bu üreticileri ayırt etmek için aldığınız maskelerin belgelerini görüntüleyin ve ÜTS sağlık sisteminden T.C. Sağlık Bakanlığı onayı alıp almadığını kontrol ediniz. Sağlığınızı ve etrafınızdakileri virüsten korumak, pandemi sürecinin bitmesini hızlandırmak için bilinçli bir şekilde maske kullanmanız gerekmektedir. Özellikle toplu alanlarda veya çok kalabalık yerlerde maske kullanımına dikkat edip sıkça maske değiştirmenizi öneririz.