Çocuk Cerrahi Maske 


Çocuk Cerrahi Maske nasıl olmalıdır, çocuklarda maske kullanımının önemi nedir içeriğimizde detaylı olarak bulabilirsiniz.

Çocuklar her ne kadar risk grubunda yer almasa da gün içerisinde toplu ve kalabalık alanlarda maske kullanılması gerekmektedir. Çocuklarda cerrahi maske seçimi, kullanımı, takımı ve çıkarışı doğru olmalıdır. Çocuk cerrahi maske çeşitlerinde tek kullanımlık çeşitler tercih edilmelidir. Genellikle çoğu ebeveyn çocuklara daha kolay maske taktırmak için renkli, yıkanan kumaşlardan oluşan yani cerrahi olmayan çeşitleri kullanmaktadır. Bu maske çeşitleri çocukları korumak yerine sağlıklarını daha fazla riske atmaktadır.



Medizer  maskeleri çocuklar için özel boyutlarda full utrasonik makinalar ile el değmeden üretilmektedir. Çocuklara özel desenler seçilip baskıya gönderilir. Baskılı kumaşların tamamı Türk  standartlar ensitüsüne uygun sağlık bakanlığı onaylı hiçbir zararı olmayan kumaşlardan üretilmektedir. Birinci kalite baskılı olması nedeniyle renk solması veya deforme görülmez. Kumaş ağırlığı ortalama olarak  85-95 gr arasında değişmektedir. Maske boyutları 14,5 x 8,5 cm boyutlarında olup yüzü tamamen sarmaktadır.


                                                          

Cerrahi Çocuk Maske Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir ? 

Çocuklar için cerrahi maske alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlar;


  •  Maske kesinlikle tek kullanımlık olmalıdır.

  •  Maske üzerinde herhangi bir şekil, boya olmamalıdır. Bu tür maskeler kanserojen riski taşımaktadır.

  •  Maskenin kesinlikle 3 katlı olması gerekir. Üzerinde mutlaka tel olmasına dikkat edin. Maske teli burun ve ağız çevresini tam koruma ve hava girişini engellemek için önemlidir.

  •  Maskenin ip veya lastik kısımları çocukların hem kulağını hem de yüzünü rahatsız etmemelidir. İpli maskeler rahat kullanım için daha uygundur. Lastikli maskelerde ise lastiğinin yapısının ve uzunluğunun doğru olmasına dikkat etmelisiniz.

  •  Maskenin mutlaka kaliteli ve sağlıklı bir kumaştan yapılması gerekir. Aksi takdirde hem filtreleme yapmayacak hem de alerjik durumlara neden olacaktır.

  • Son olarak maskenin boyutunun çocukların yüzüne uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Çok büyük veya küçük maskeler tam koruma sağlamayacaktır.


Cerrahi Çocuk Maskesi Kullanım Süresi 


Çocuk maskelerinde kullanım süresi ortalama olarak 3-4 saattir. 3-4 saat üzerinde kullanım olmamasına özen göstermelisiniz. Çocuklar yapısı gereği daha fazla alana dokunup, daha çok maske ile oynayabilmektedir. Ellerde biriken virüsler maskeye dokunulduğunda sağlık açısından tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle çocuklarda maske kullanım süresi özellikle kalabalık alanlarda mümkün olduğunca en aza indirgenecek şekilde yapılmalıdır. Çocuklara maskelerini çok fazla ellememeleri gerektiğini, maskesi kirlendiğinde veya düştüğünde yeni maske takması gerektiğini öğretmeniz sağlıkları açısından iyi olacaktır.


Desenli ve Renkli Çocuk Maskesi Sağlıklı mı ?


Dışarıda dolandığınızda çoğu çocuğun yüzünde desenli, renkli ve yıkanabilir maskeleri görmekteyiz. Sağlık Bakanlığı bu tür maskelerin kullanımına hem çocuk hem de yetişkinlerde onay vermemektedir. Çocuklar genellikle maske gibi sürekli kullanılan objelerden çabuk sıkılma eğilimindedir. Bu nedenle onları ikna etmek ve maske kullanmalarını sağlamak için genelde çizgi film karakterlerinin olduğu renkli maskeler alınıyor. Fakat bu durum çocukları korumak yerine onları farklı sağlık risklerine de koyuyor. Renkli ve desenli yıkanabilir çocuk maskeleri alerji, solunum hastalıkları gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor. Ayrıca bu maskelerin kumaşı cerrahi olmadığı ve filtrelemeye uygun olmadığı için herhangi bir koruma sağlamamaktadır. Uzmanlar çocuklara maske alırken erkek kız ayrımı yapmadan, boyutu uygun cerrahi maskeler kullanılmasını öneriyor.


Çocuklarda Hangi Durumlarda  Maske Takılması Gerekir ?


  •  Uzmanlar 2 yaş üzeri olan ve kalabalık ortamlara giren çocuklarda maske kullanımı gerekli görüyor.

  •  Anaokulu, kreş, oyun parkları, ortak kullanım alanları gibi yerlerde mutlaka çocukların maske takması gerekmektedir.

  •  Günümüzde çoğu ebeveyn çocuklarını maskesiz market, hastane, oyun alanı gibi çeşitli yerlere götürüyor. Bu durum hem çocuklar hem de yetişkinler için virüsün yayılmasında ciddi risk oluşturuyor. Çocuklar her ne kadar risk grubunun dışında olsa bile     ortak alanlarda mutlaka maske ile durmalıdır.

  •  2 yaş altında olan çocuklarda maske takmak mümkün olmadığı için sosyal mesafeye dikkat edilmelidir. 2 yaş altı çocukları mümkün olduğunca kalabalık ortamlara koymamalısınız. Mecburen girdiğiniz kalabalık ortamlarda ise 1,5 metre olan sosyal mesafe kuralına uygun durmalısınız.

Çocuklar için N95 Maske gibi maskeleri kullanmak günlük hayatta çok gerekli değildir. Eğer uçak veya otobüs gibi uzun yolculuk yapacak, çok kalabalık ortamlarda uzun süre geçirecekler ise N95 Çocuk Maske tarzı maske çeşitlerini kullanabilirsiniz. Günlük kullanımlarda cerrahi maske çeşidi yeterli korumayı sağlayacaktır. Maskenin yanı sıra çocuklarınızı virüsten korumak ve virüsün yayılmasını engellemek için onlara dezenfekte kurallarını öğretmelisiniz. Ellerinizi nasıl yıkması gerektiğini, gün içerisinde çok fazla yüzü ve diğer objeler ile temas etmemesi gerektiğini, 1,5 metre olan sosyal mesafe kuralına uymasını, diğer arkadaşları ile öpme-sarılma-dokunma gibi durumları yapmaması gerektiği hakkında sıkça konuşup ona nasıl korunacağını göstermelisiniz.