Cerrahi Maske Nasıl Takılır ?

Cerrahi maske nasıl takılır, virüsten korunmak için maskeleri nasıl kullanmalıyız detaylı olarak yazımızdan öğrenebilirsiniz.


Cerrahi maske pandemi ile birlikte hepimizin hayatına girdi. 2019 yılında ortaya çıkan korona virüs sonrasında toplu ve açık alanlarda maske takmak zorunlu hale geldi. Maskenin kumaşının yapısı sayesinde filtreleme ile virüsün yayılması engellenmektedir. Çoğu kişi maskeyi virüsü kapmamak için taktığını düşünür fakat bizim de dışarıya verdiğimiz nefesten virüs yayılmasını engellemektedir. Maske çeşitlerinin hepsinin ayrı ayrı kullanım şekli ve takımı vardır. Hastalığın yayılmasını engellemek için doğru kullanım oldukça önemlidir.


  • Maskeyi takmadan önce ilk olarak yüzümüzü ve ellerimizi dezenfekte etmemiz gerekir. El temizliğinde tamamen dezenfekte için uzmanların uyarısını dikkate alıp 20 saniye boyunca sabunla temizlemeniz gerekmektedir.

  • Maskenin hangi yüzeyinin dışarı da hangi yüzeyinin içeri de olması gerektiğine dikkat etmelisiniz. Katlı kısım yüzeyi dışarı bakmalı, üst kısımda yer alan metal şerit kısmının ise burnun üzerine oturması gerekir.

  • Maskenin her iki yanında bulunan lastikleri kulaklarınızı arkadan kavrayacak şekilde yerleştirmelisiniz. Eğer kulak ve ağız kısmı arasında boşluk oluşuyor ise yanlardan kıvırıp veya lastiği kulağınıza iki kere dolayıp hava girmesini engelleyebilirsiniz.

  • Eğer lastikli değil de ipli maske kullanıyorsanız ipleri başınızdan geçirerek maskeyi takmalısınız.

  • Maskede yer alan metal şerit rahatsız edici olabilir. Bunu engellemek için şeridi tam olarak burnunuzu kavrayacak şekilde elinizle bastırarak sabitleyebilirsiniz.

  • Maskenin amacı ağız ve burun bölgesinin etrafında boşluk olmayacak şekilde hava girişini engellemektir. Bu yüzden maskeyi kullanırken burnunuzun ve yan kısımların açık olması sizi tamamen korumayacaktır.

                                                   

Cerrahi Maske Kullanım Süresi


Maskelerin kullanım süresi çeşidine göre değişmektedir. Cerrahi maske yani beyaz maske olarak da bilinen çeşitlerde kullanım süresi ortalama olarak 5 saattir. Tabi ki bu süre maskeyi doğru kullandığınızda geçerlidir. Tek kullanımlık cerrahi maskeler sürekli kullanılır ise sizi koruyamayacak ve sağlığınızı ciddi olarak riske atacaktır. Maskeyi özellikle toplu ve kalabalık alanlarda mümkün olduğunca değişmeniz gerekmektedir.



Cerrahi Maske Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Cerrahi maske alırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlar;


  • İlk olarak maskenin kumaşına dikkat etmeniz gerekir. Kumaşın filtreleme yapan ve Sağlık Bakanlığının onayladığı özelliklerde olması gerekmektedir. Piyasada ticari amaçlı çok fazla kalitesiz ve koruyucu özelliği olmayan maske üretimi yapılıyor. Bu nedenle bilindik markalar almaya ve kutu arkasında yer alan maske özelliklerini okumaya dikkat etmenizi öneririz.

  • Maskenin 3 katlı olması önemlidir. 3 katlı özellikte olanlar sizi daha iyi koruyacak ve virüsün yayılmasını engelleyecektir.

  • Metal tel çoğu kişiyi rahatsız ediyor. Fakat metal tel burun kısmının tam kapanmasını sağlıyor. Bu nedenle alacağınız maskelerin içerisinde mutlaka metal tel olmalıdır.

  • Maskelerin en rahatsız edici kısımları ip veya lastik yerleridir. İp veya lastikler kulakların arkasını tahriş edip sıkabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için ayarlanabilir ip veya lastiğe sahip maskeleri seçebilirsiniz.

  • Maskeler genellikle standart ebatta üretilmektedir. Standart ebatlar çoğu yüz tipine uygun olsa da bazıları için aşırı büyük veya küçük gelebilmektedir. Yüzünüze en uygun maske boyutunu deneme yanılma yöntemi ile bulabilirsiniz.

  • Maske alırken dikkat edilmesi gereken diğer noktalardan biri de maskeyi kullanacak kişinin yaş aralığıdır. Özellikle çocuklar için küçük boyutlu maske çeşitlerini almalısınız. Büyük boyutlar çocuklarda tam koruma sağlamamaktadır.


Cerrahi Maske Nasıl Çıkarılır ?

Cerrahi maskeyi kullandıktan sonra doğru bir şekilde çıkarılmalıdır. Aksi takdirde sağlık açısından riskli durumlar ortaya çıkabilir. Cerrahi maskeyi çıkarırken;


  • Kumaşına kesinlikle dokunmamalısınız. Ön veya üst kısımdan kumaşı tutarak çıkarmamalısınız.

  • Eğer kullandığınız maske lastikli ise lastiklerinden tutarak çıkarmalısınız.

  • Eğer maske ipli ise ense ve baş kısmından ipleri tutarak çıkarmalısınız.

  • Çıkardığınız maskeyi direk olarak çöpe atmalısınız. Maskeyi ortak kullanım alanlarına veya yere atmanız başkalarının sağlığını tehlikeye atacaktır.

  • Maskenizi çıkarıp çöpe attıktan sonra mutlaka ellerinizi ve yüzünüzü yıkayınız. Özellikle burun ve ağız kısmınızı doğru bir şekilde dezenfekte etmeyi unutmayınız.



Korona virüsün yayılmasını engellemek ve kendimizi korumak için maskeyi doğru seçmeliyiz. Doğru maskeyi seçtikten sonra Sağlık Bakanlığının onayladığı şekilde maskeyi kullanmalıyız. Maskeyi gün içerisinde kullandıktan sonra doğru bir şekilde çıkarıp direk olarak çöpe atmalıyız. Unutmamalısınız ki Cerrahi maske kullanımı hem sizin hem de etrafınızdakilerin hayatını kurtarmakta oldukça etkilidir.