İş ayakkabıları neden tercih edilmeli ? İş Ayakkabısı Seçerken Nelere Dikkat Etmelidir? Taban koruması gerekiyor mu? Ortamda kayma riski var mı? Bunlardan korunulması gerekiyor mu? Yüksek ısı var mı? Kimyasal var mı?


İş ayakkabıları neden tercih edilmeli ?

Ayak ve bacak yaralanmaları maden, inşaat, metal sanayi ve benzeri bir çok iş kolunda sıkça rastlanılan kazalardır. Farklı sektörlerde, ağır parçaların ayak üzerine düşmesi, erimiş metal ya da sıvıların, kimyasalların ayak ya da bacak üzerine dökülmesi veya sıçraması sonucu doku kayıplarının ve yanıkların oluşması, sivri cisimlerin batması, sıcak zemin üzerinde çalışma kaynaklı sağlık problemleri, kaygan zemin üzerinde çalışma sonucu düşmeler, alerjik deri reaksiyonları, egzama ve böcek ve yılan sokmaları gibi çeşitli risklerle karşılaşılmaktadır.

Ayak ve bacak korumada önemli olan maruz kalınan riske uygun dizlik, ayakkabı, bot ya da çizme gibi ürünlerin seçilmesidir. Çalışma ortamında ve çalışılan zeminde sıcaklığın derecesi, bu sıcaklıktaki çalışma süresi, ortamda kullanılan maddeler, hangi işlemlerin yapıldığı ve nasıl çalışıldığı, zeminin kayganlığı, elektrik direnci, ayakkabının dış ya da iç mekanda mı kullanılacağı, uzun süreli ayakta durulması ve benzeri konularda bilgi edinilmelidir. Hangi tip ayakkabıya ihtiyaç duyulduğuna karar verildikten sonra dikkat edilecek diğer hususlar arasında ayakkabının yüzeyi, tabanı, çelik iç tabanı ve bilek kısmı bulunmaktadır.

İş Ayakkabısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

İş verenler ve bu işle ilgilenenler ,İş Ayakkabıları ve kullanım alanı konusunda oldukça bilinçli. Şöyle ki yüksekte çalışma veya ağır cisim düşmesi gibi bir durum varsa ayakkabı da mutlaka çelik burun kullanılması gerektiklerini biliyorlar. Gelen talepler, siparişler, istekler artık "çelik burunlu iş güvenliği ayakkabısı istiyoruz”, "çelik tabanlı iş güvenliği ayakkabısı” istiyoruz şeklinde. Ayakkabı Seçenekleri, artık belirginleşti, Hatta her yerde çelik burunlu ayakkabısı kullanılması gerekmiyor. Eğer yukarıdan bir yük düşme ihtimali varsa muhakkak korumalı ayakkabı giyilmesi gerekmektedir.

Burun korumalı iki tip ayakkabı var 100 joule ile 200 joule dayanıklı ayakkabılardır. Genelde tercih edilen 200 joule dayanıklı ayakkabılardır.Sadece çelik burunlu ayakkabı yada çelik siz ayakkabı bulunurken artık çelik ara tabanlı ayakkabılar, elektrik dirençli ayakkabılar, yüksek sıcaklığa dayanıklı ayakkabılar, kaydırmaz tabanlı ayakkabılar, su geçirmez ayakkabıları seçenekleri genişledi. Bunların tabi özel standartları var. Tercih yapılması gerekiyor.


İş Güvenliği Ayakkabısı seçerken;

  • Taban koruması gerekiyor mu?

  • Ortamda kayma riski var mı?

  • Elektrik akımı var mı?

  • Kimyasal var mı?

  • Yüksek ısı var mı?

  • Bunlardan korunması gerekiyor mu?

  • Bu ana başlıklar belirlendiğinde aslında ne kullanılması gerektiği ortaya çıkıyor.

  • Örneğin; burun koruyucu bir ayakkabı gerekiyor, ortamda su var. O zaman su geçirmez bir ayakkabı kullanımı gerekir.

  • Suya dayanıklı ayakkabılarda btf-100, btf-101 ,btf-102

  • Çeliksiz çizmelerde btf-300, btf-200

  • Ortamda elektrik akımı, elektrik çarpma riski varsa mutlaka kompozit burunlu ayakkabı kullanılması ve tabanının elektrik direnci olan bir ayakkabı seçilmesi gerekiyor.

  • Bunlar seçilirken mutlaka onaylı kuruluşlar tarafından ayakkabının kaç voltta kadar dayanabildiğinin belgesini isteyin. Bunları tedarik edin. Şuan belirlenen 15 KW kadar dayanıklı olmasıdır. Elektrik akımını yalıtımı için mutlaka kauçuk tabanlı ve elektriğe dirençli bir ayakkabı olması gerekir. Böyle olduğu zaman çok rahat bir şekilde giyilebilir ve güvenilir. Ortamda su varsa mutlaka ES2 bir ayakkabı seçilmelidir. Tabandan bir çivi batması metal batması riski varsa ES3 ayakkabı seçilmelidir.

  • Eğer çıkan risk analizine göre burun korunması gerektirmiyorsa çeliksiz bir ayakkabı, kayma riski varsa, petrol ve türevleri, kimyasal çözeltiler varsa mutlaka kaydırmaz tabanlı bir ayakkabı seçilmesi gerekir.