Pandemi Sürecinde Maske Kullanımı

2019 senesinin aralık ayında ilk kez Çin'de görülen Covid-19 virüsü, kısa sürede dünyaya yayıldı.11 Mart 2020 de ülkemizde görülen ilk vaka ile pandemi ile tanışmış olduk. Her geçen gün can almaya devam eden bu virüs, Türkiye'de şimdiye kadar 30 binden fazla can aldı. Bir yıldan beri can almaya devam eden bu virüsten korunmanın vazgeçilmez üç tedbirini hepimiz öğrendik. Bu tedbirlerin başında maske takmak gelmektedir. İşte bu yazımızda pandemi sürecinde maske kullanımın önemini anlatmaya çalışacağız. Çünkü içinde bulunduğumuz bu pandemiden korunmanın en etkili koruma tedbirlerin başında maske kullanımı gelmektedir.


Maske Kullanımının Önemi

Covid-19 virüsünün en önemli yayılma yollarından birisi, havaya saçılan damlacıklar yoluyla bulaşmasıdır. İnsanlar konuşurken, şarkı veya türkü söylerken ya da öksürüp hapşırıkken çıkan damlacıklar havaya yayılır. Covid-19 hastalığının belirtileri görüldüğü gibi hiç belirti göstermeden ancak çevresine bulaştıran kişilerin olduğunu araştırmalar ortaya çıkarmıştır. Bu yüzden sosyal mesafeyi korumak önemli olduğu kadar maske takmak da çok önemlidir. Fakat unutmayın ki maske tek başına Covid-19 virüsünün yayılmasını engelleyemez. Maske kullanımı ile birlikte sosyal mesafe ve ellerin sık sık yıkanması gerekir. 


Maskeyi Doğru Takma

Covid-19 hastalığı solunum yoluyla bulaştığı için hasta kişilerin hapşırma ve öksürmelerine karşı maske takarak kendimizi korumalıyız. Şimdi doğru maske takmanın bizi nasıl koruduğunu anlatmaya çalışacağım. Öncelikle işe maske takmadan önce ne yapmamız gerektiği ile başlayalım. Maske takmadan önce ellerimizi en az 20 saniye su ve normal sabun ile yıkamamız gerekir. Su ve sabun olmadığı durumlarda ise eller 20-30 saniye alkol içerikli el antiseptiği ile ovalanmalıdır. Daha sonra maskenin katlı kısmı dış tarafta kalacak şekilde ve üst taraftaki metal şerit burun köprüsünün üzerine gelecek şekilde takılmalıdır. Ardından, maskenin üst taraftaki metal şeritin (telin) burun köprüsü üzerine hafifçe bastırılarak yerleştirilmesi önemlidir. Bir başka önemli nokta ise maskenin ağız ve çenemizi tamamen kapatacak ve kenarlarda hava geçişine izin vermeyecek bir şekilde olmasına dikkat etmemiz gerekir. 


Maskeyi Doğru Çıkarma

Maske kullanımında maske çıkarılması yöntemi de sağlığımız için önem arz eder. Bu yüzden maske çıkarırken öncelikle burun, ağız ve çeneyi içine alan ön kısmına dokunulmadan çıkarılmalıdır. Lastiği ise kulak arasındaki laktiklerden tutarak çıkarmak gerekir. Ayrıca maskeyi çıkarttıktan sonra ellerimizi en az 20 saniye, su ve normal sabunla yıkamalıyız. Şayet su ve sabun yok ise ellerimizi 20-30 saniye alkol içerikli el antiseptiği ile ovalamalıyız. Daha sonra çıkarttığımız maskeyi ipinden ya da lastiğinden tutarak kapalı bir çöp kutusuna atmalıyız.

Bu yazımızı burada sonlandırırken güvenli bir şekilde maske almak isterseniz sabomar.com  sitemiz üzerinden satın alabilirsiniz. Ayrıca güvenilir bir siteye ulaşmış olacaksınız. Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dileriz.