Virüsten En İyi Koruyan Maske

Korona virüs ile birlikte hayatımıza giren maskelerin birden fazla çeşidi vardır. Maske çeşitlerinin her birinin kumaşı, koruma düzeyi, kullanım süresi farklılık göstermektedir. Maske çeşidi fazla olduğu için akıllarda hangi maske virüsten daha iyi korur sorusunun olması da doğaldır. Bu sorunun çeşitli cevapları vardır. Kullanılan maske çeşidinin yapısı ve koruyuculuk oranı değişmektedir. Günlük kullanımlar için cerrahi maske çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Fakat çok fazla kalabalık ve toplu alanlarda bulunacak iseniz daha koruyucu özelliği yüksek maske çeşitlerini tercih etmeniz gerekir.


Maske Çeşitleri

Piyasada virüsten koruma amaçlı satılan çeşitli maskeler yer almaktadır. Bu maske çeşitleri;



  • Cerrahi maske çeşitleri

  • Ventilli solunum maskeleri

  • Ventilsiz solunum maskeleri olmak üzere üçe ayrılır.



Cerrahi Maske Koruma Oranları

Cerrahi yani halk arasında beyaz maske olarak da bilinen maske çeşidi ortalama %95 oranındadır. Günlük kullanıma uygun olan Cerrahi Maske koruma süresi ortalama olarak 5 saat civarındadır. Maskeye sürekli dokunmak veya kalabalık ortamlarda kullanmak koruma süresini düşürdüğü için koruyuculuk oranına da düşürmektedir. Bu yüzden sık sık maskenizi değiştirmeye özen gösterin. Aksi takdirde koruculuk oranı da azalacak ve sağlığınızı daha fazla riske atacaktır.



Ventilli Solunum Maskeleri Koruma Oranları

Ventilli solunum maskeleri tasarımında solup alıp verirken açılıp kapanan bir kapak kısmı vardır. Özellikle hava yapısının sıcak ve nemli olduğu zamanlarda bu maske çeşidini tercih etmeniz solunum kolaylığı sağlayacaktır. Fakat uzmanlar bu tür maske çeşidinin koruyuculuğu ile ilgili uyarıyor. Virüs yayılmasına neden olabileceği için mümkün ise kullanılmaması gerekiyor.



Ventilsiz Solunum Maskeleri Koruma Oranları

Halk arasında N95 Maske olarak da bilinen ventilsiz solunum maskelerinin koruyuculuk oranları yüksektir. Yaklaşık olarak yüzde 95 oranında hem bakteri hem de virüslerin yayılmasını engellemektedir. Özellikle toplu ve kalabalık alanlarda çok fazla zaman geçirecekseniz bu tarz maske çeşitlerini kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.



Çocuklar İçin En İyi Koruyan Maske

Çocuklar da yetişkinler gibi korona virüs konusunda risk grubunda yer almaktadır. Çocuklar için en iyi koruyan Maske günlük ve tek kullanımlık olan cerrahi maske çeşitleridir. Gün içerisinde çocukların maskeyi 4-5 saatten fazla kullanmamasına özen gösteriniz. Çocuklarınıza maske ile çok fazla temas etmemeleri gerektiğini öğretmelisiniz. Böylelikle maskenin koruyuculuk oranı daha artmış olacaktır. Çocuklarda kesinlikle renkli, baskılı ve yıkanabilir maske çeşitlerinin kullanılmaması gerekmektedir. Bu maskeler çocukları koruyamadığı gibi sağlıklarını da riske atmaktadır.


FFP1 Maske Koruma Oranları

Ventilsiz solunum maske çeşidi olan FFP1 maskeler yapılan araştırmalarda özellikle Avrupa standartları konusunda koruyucu durumu en düşük olandır. Uzmanlar bu maske çeşidinin koruyuculuk oranının düşük olması nedeniyle çok fazla tercih edilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.


FFP3 Maske Koruma Oranları

Uzmanlar FFP3 maske çeşidinin koruyuculuk düzeyi en yüksek olduğunu belirtiyor. FFP3 maske çeşitleri piyasada sınırlı sayıda bulunmaktadır. Daha çok sağlık çalışanlarına ayrılan bu maskeleri özellikle yolculuk veya hastane uzun zaman kaldığınızda kullanmanızı öneririz. Daha önce domuz gribi salgınında da uzmanlar bu maske kullanımını önermişti. Özetleyecek olursak virüsten en iyi koruyan maske sorusunun cevabı kullanacağınız alana göre değişkenlik gösterse de FFP3 maske çeşididir. FFP3 maskeler virüsten sizi yüksek oranda koruyacak en iyi maske çeşididir. Türkiye’de sağlık çalışanları pandemi dönemi ile birlikte çok fazla çalışıp sağlıklarını riske atmaktadır. Bu yüzden FFP3 maske çeşidinin sağlık çalışanlarına ayrılması gerekmektedir. Sınırlı üretim olduğu için mümkün olduğunca ve mecburi kalmadıkça bu maske çeşidini kullanmayıp sağlık çalışanlarına ayırmanız önemlidir. Günlük kullanım için virüsten en iyi koruyan maske olarak cerrahi maske çeşidini gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Virüsten korunmak için maske kullanımı oldukça önemlidir. Maske alırken markasına, kumaşına, ip veya lastiğine dikkat ediniz. Sağlık Bakanlığının onayını alan üreticilerin ürettiği maske markalarını tercih etmenizi öneririz. Markası ve üretici belli olmayan maskeler sağlığı riske atıp solunum yolu rahatsızlıklarına davetiye çıkarmaktadır.