İnsan vücudunun tüm organları önemlidir. Ancak tüm vücudun yükünü gün boyu çeken sadece bir organımız var: ayaklarımız. Ayak bakımı ve sağlığı çoğu kişi tarafından ihmal edilen bir konudur, mesaisinin uzun bir kısmını ayakta geçirenler için de bu, böyledir. O yüzden eczacı, yemekhane çalışanı, doktor gibi mesleklerin genellikle Sabo Terlik kullandıklarını görebilirsiniz. Gelelim tüm bir gün vücudumuzu taşıyan ayaklara.

Ayağınız İle İlgili Daha Önce Hiç Duymadığınız Gerçekler

Ayağınız Hakkında Bilmedikleriniz...

İnsan vücudunun tüm organları önemlidir. Ancak tüm vücudun yükünü gün boyu çeken sadece bir organımız var: ayaklarımız. Ayak bakımı ve sağlığı çoğu kişi tarafından ihmal edilen bir konudur, mesaisinin uzun bir kısmını ayakta geçirenler için de bu, böyledir. Bu nedenle eczacı, yemekhane çalışanı, doktor gibi mesleklerin genellikle Sabo Terlik kullandıklarını görebilirsiniz. Gelelim tüm bir gün vücudumuzu taşıyan ayaklara.

Sadece ayağınızda 250.000'den fazla ter bezi bulunduğunu biliyor muydunuz? Veya sadece ayağınızda 52'den fazla kemik bulunduğunu? Cevabınız hayır ise işte ayak hakkında bilinmeyenler ve ayağınız İle ilgili daha önce hiç duymadığınız gerçekler!

Hissettirmeden Uzuyor

Ayaklarınızın uzunluğu ve eni konusunda eminseniz, bir kez daha düşünün. Çünkü ayağınız, siz oturduğunuz anda yarısı boyutlarına geliyor. Ancak ayağa kalktığınızda, ayağınız normal boyutlarını alıyor. Ayağın bu boyutu değişebilen esnek yapısı sizi dengede tutmayı, yürüyebilmenizi ve koşabilmenizi sağlıyor. Ayaklar, alabilecekleri en geniş hacmi ise akşamları alıyorlar.

Yetişkin Bir Erkek Veya Kadın, Günde 3 Milden Fazla Yürümektedir

Ortalama bir yetişkin erkek veya kadın günde 3 milden fazla yürümektedir. Yürümek, ayak kaslarınızı çalıştırır ve ayağınızın terlemesini sağlar. Oluşan kötü kokunun sebebi ise terlemeyle oluşan bakterilerdir. Bu bakterileri temizlemek konusunda istekli veya becerikli olmazsanız ayak dokunuzun virüs kaynaklı  hastalıklara yakalanması olasılığı artar. Bu arada yürümek, dolaşım sisteminiz ve kalbiniz için yapabileceğiniz en iyi şeydir.

 İlk Adımlar...

Yeni doğmuş ortalama bir bebeğin 13 ile 17 ay içinde ilk adımını atması ve yürümesi bekleniyor. Çocukların 10 veya 18 ay içinde yürümeye başlamaları ise normal karşılanıyor. Bir insanın gün içerisinde attığı adım sayısı ise 4000 ile 6000 arasında değişiyor. Yapılan araştırmalar aynı zamanda kadınların ayakları konusunda erkeklerden 3 kat daha fazla şikayet ettiklerini de ortaya koyuyor.

İlk Ayakkabı Ne Zaman Üretildi?

Dünya üzerindeki ilk ayakkabı, bundan 5 milyon yıl önce üretildi. Üretilen ilk ayakkabının imal edildiği malzeme bugünkü ayakkabılardan çok farklı değil. Hayvan derisi, ilk çağlardan bu yana ayakkabı üretiminde kullanılan malzemelerden en yaygını.Taş devrindeki insanlar ayak bileklerini soğuktan korumak için hayvan derisini kullanıyorlardı. Sağ ve sol ayak için farklı ayakkabı üretme fikri ise ilk kez Romalılar tarafından ortaya atılmış ve de uygulanmıştır.

Ayağınız, Sandığınızdan Daha Karmaşık Bir Yapıya Sahip

Yetişkin bir insan ayağında 26 kemik, 33 bağlantı noktası ve 100'den fazla kas lifi bulunuyor. İnsan vücudundaki kemiklerin %26' sı insan ayağında bulunuyor. Bir ayak bazen mevcut vücut ağırlığının 4 katı basınca maruz kalabiliyor. Bir insanın ömrü boyunca yürüdüğü mesafe, dünyanın çevresinin 4 katı kadar bir mesafeye denk geliyor. Ayakta oluşan rahatsızlık, sizin gün içindeki faaliyetlerinizi engellediği gibi, en acı verici rahatsızlıklardan birisidir.