Ayak burkulması bir düşme anında veya başka beklenmedik bir durumda eklemlerin zorlanması anlamına gelmektedir. Özellikle karlı ve kaygan zeminde yürümek zorundaysanız, ayağınız aniden kayabilir ve sizler bu durumda eklemlerinize aniden fazladan yük bindirebilirsiniz. Böylesi durumlarda ayak eklemleriniz zorlanır. Burkulma, fiziksel olarak eklemlerinizin sancımasına neden olur.


Ayak Burkulmasına Karşı Ne Yapabilirsiniz?

Ayak burkulması özellikle kötü ve kaygan zeminlerde gerçekleşen ve oldukça rahatsız edici bir sorundur. Eğer ayak bileklerinizin burkulmasını önlemek isterseniz önce önlem almalısınız. Yeterli önlem almadıysanız ve ayağınız burkulduysa;

  • Burkulma Sonucunda Oluşan Kızarıklık Ve Şişmenin Geçmesini Bekleyin. Burkulma Belirtileri Genellikle 1 Veya 2 Gün Devam Etmektedir.

  • Burkulma Sonucunda Oluşan Kızarıklık Ve Şişme 1 - 2 Gün İçinde Geçmezse Mutlaka Alanında Uzman Bir Doktora Görünmelisiniz.

  • Burkulma Sonucunda Kızaran Ve Şişen Ekleminizin Üzerine Basınç Uygulamamalısınız.

  • Soğuk Kompres, Ayak Eklemlerinizdeki Sinir Hücrelerinin Acıya Olan Hassasiyetini Azaltır Ve Daha Az Acı Hissetmenizi Sağlar.

  • Ayağınız Burkulursa Ayağınızı Kullanmamaya Özen Gösterin. Aksini Yapmanız Kıkırdak Ve Sinir Zedelenmelerine Sebep Olur.

Ayak Burkulması Nedir?

Ayak burkulması bir düşme anında veya başka beklenmedik bir durumda eklemlerin zorlanması anlamına gelmektedir. Özellikle karlı ve kaygan zeminde yürümek zorundaysanız, ayağınız aniden kayabilir ve sizler bu durumda eklemlerinize aniden fazladan yük bindirebilirsiniz. Böylesi durumlarda ayak eklemleriniz zorlanır. Burkulma, fiziksel olarak eklemlerinizin sancımasına neden olur. Ciddi bir rahatsızlık olarak görülmese de burkulma, kırılmanın ilk aşamasıdır. El veya ayak bileklerinin ani ve yüksek basınca maruz kalması sadece zorladığınızda bilek kemiklerinizin kırılmasına neden olmaz aynı zamanda ayak bileklerinizin yuvasından çıkmasına da neden olabilr. Burkulma gerçekleştikten sonra eklemlerinizi biraz daha zorlarsanız, kemiğinizin kırılmasına neden olabilirsiniz.

Ayak Burkulması Neden Olur?

Burkulma, eklemlerin ani ve yüksek basınca maruz kalmasından dolayı oluşur. Özellikle ayak burkulması çoğunlukla kaygan ve kötü zeminden dolayı oluşan bir durumdur. Ağır sporlar, eklemlerin hareketsiz kalması gibi nedenler basit hareketlerin özellikle ayak eklemlerinizin zorlanmasına neden olur ve böylece burkulma gerçekleşir. Özellikle kaygan zemin, ani ve yüksek basınç altında kalan eklemin yerinden çıkmasına ve yer değiştirmesine neden olur. Bu yüzden burkulmanın önüne geçmek istiyorsanız eklemin yer değiştirmesini engelleyecek şekilde ayaklarınızı saran bir ayakkabı, işinizi görecektir. Ortopedik açıdan rahat olmayan bir terlik veya ayakkabı, ayağınızın rahatça burkulmasına neden olabilir. Bu yüzden ayaklarınız için uygun topuk ve tabana sahip rahat bir Sabo Terlik seçmelisiniz. Ortopedik Sabo Terlik, ayaklarınızın ve ayak topuklarınızın rahat etmesini sağlayacaktır. Aynı durum ayakkabılar için de geçerlidir.


Ayak burkulması probleminin en büyük nedenleri arasında ani ve ters hareketler gelmektedir. Buna sebep olan şeyse genellikle kaygan ve kötü zemindir. Bunun önüne geçmek için her ayakkabı ile rahatlıkla kullanabileceğiniz ayak kar zinciri kullanabilirsiniz. Ayak kar zinciri tıpkı otomobillerdeki lastik zinciri gibi ayaklarınızın kaygan zeminde bile kaymamasını sağlayacaktır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere el ve ayak bileklerinde gerçekleşen burkulmanın spor aktiviteleri, kaygan zemin, kas zayıflığı gibi durumlardan kaynaklanabilir.

Ayak Burkulmasının Belirtileri Nelerdir?

Ayak burkulması kendisini ayağınıza aniden saplanan bir acı ile kendisini gösterir. Bu acı hissini ağrı, şişli, kızarıklık, morarma gibi belirtiler izler. Burkulan ayak bileklerinize dokunamamanız veya üstüne basamamanız da ayak burkulmasının nedenleri arasındadır. Ayak burkulması ile ilgili şikayetleriniz ayağınız burkulduktan uzun zaman sonra dahi geçmezse mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Ancak genelde ayak burkulmasının etkileri maksimum 1 gün sürer. Bu süre zarfında ayaklarınızın rahat etmesi için kullanabileceğiniz birkaç ipucu bulunmaktadır.

Ayağım Burkuldu Ne Yapabilirim?

Ayak bileklerinizde gerçekleşen burkulma uzun zaman sürerse, mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Bu durum genellikle ayağınız burkulduktan 1 veya 2 gün sonraya tekabül eder. Ayağınız burkulduysa ve şiddetli fiziksel acı hissediyorsanız, yapabileceklerinizin başında burkulan eklemlerinize buz tutmak gelmektedir. Ancak buzu tek başına kullanırsanız ayaklarınızda acıyla karışık rahatsız edici bir üşüme hissi yaşayabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için soğuk kompresi bir havlu ile beraber uygulamanız gerekir.

Ayağınız burkulduysa ve acı hissediyorsanız ayağınızın üzerine basınç uygulamaktan kaçınmalısınız. İlle de ayakta olmanızı veya yürümenizi gerektiren bir durum varsa, o zaman da koltuk değneği kullanabilirsiniz. Burkulan bilekleri bandajla sarmak da ayak burkulmasının etkilerini azaltan bir yöntemdir. Ayak burkulmasının etkilerini minimum seviyeye indirmek için burkulan ayağınızı kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Bu da o ayak bileğine basınç uygulamamak anlamına gelmektedir ve ayak bileklerinize basınç uygulatacak her türlü aktiviteden kaçınmalısınız.

Ayak Burkulmasının Geçtiğini Nasıl Anlarsınız?

Ayak burkulması sonucunda şiddetli ağrı hissedersiniz. Burkulmanın gerçekleştiği kısımda kızarıklık olması son derece doğaldır. Eğer kızarıklık morarmaya doğru dönerse o zaman ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmışsınız demektir. Ayak burkulmasının geçtiğini burkulma sonuçlarının etkilerini azalması ile anlayabilirsiniz. Ayak ekleminde oluşan kızarıklık morluğa dönmeye başlarsa ve acı geçmeze mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Ayak Burkulması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Ayak burkulması tedavi edilmezse veya belirtiler uzun süre devam ederse eklemlerinizin çalışmasını sağlayan kıkırdak dokunun zedelenmesine neden olabilir. Bununla beraber eğer ayaklarınız burkulduğunda eklemlere basınç uygulamaya devam ederseniz, ayak bağlarınızı koparma ihtimaliniz de vardır.