Ayak üşümesi, genç yaşlı herkesin başına mutlaka gelmiş olan bir rahatsızlıktır. Bazen son derece basit önlemler sayesinde üstesinden gelebildiğiniz bu durum bazen de son derece zorlu bir durum haline gelebilir hatta daha ciddi sağlık sorunlarının sinyalini de veriyor olabilir. Eğer siz de özellikle soğuk günler geçirdiğimiz şu günlerde ayaklarınızın sürekli üşümesinden şikayet ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin. İşte ayak üşümesi hakkında merak ettiğiniz her şey.

Ayak Üşümesi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Ayak üşümesi, genç yaşlı herkesin başına mutlaka gelmiş olan bir rahatsızlıktır. Bazen son derece basit önlemler sayesinde üstesinden gelebildiğiniz bu durum bazen de son derece zorlu bir durum haline gelebilir hatta daha ciddi sağlık sorunlarının sinyalini de veriyor olabilir. Eğer siz de özellikle soğuk günler geçirdiğimiz şu günlerde ayaklarınızın sürekli üşümesinden şikayet ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin. İşte ayak üşümesi hakkında merak ettiğiniz her şey.

Dolaşım Sistemi

Havanın soğuması başta ayaklarınız olmak üzere vücudunuzun pek çok kısmının üşümesine neden olur. Bu durumun oluşmasından dolaşım sistemi sorumludur. Isı düştüğünde vücudumuz vücudun en önemli kısımlarının sıcak kalması için çalışır. Vücudun hayati organları ise genellikle göğüs kafesimizin içinde bulunan organlarımızdır. Aslında göğüs kafesi, bu organların dış etmenlerden korunması için bir tür koruma görevi üstlenir.

Dolaşım sistemi ortam ısısı düştüğünde vücut için en hayati organları ısıtmak için çalışmaya başlar. Hal böyle olunca vücudumuzun geniş damarlara sahip olmayan el ve ayakların parmak uçları ve burun gibi kısımları soğuktan daha fazla etkilenir hale gelir. Soğuk bir ortamda el parmak uçlarınızın ve ayaklarınızın vücudunuzun diğer kısımlarından daha fazla soğuk kalmasının nedeni işte budur. Ancak tüm bu belirtiler özellikle soğuk havalarda nisbeten normal karşılanır. Ayak üşümesi ile ilgili esas sorun, ortam ısısı normal olduğu halde ellerin veya ayakların (özellikle de el ve ayak parmak uçlarının) soğuk kalmasıdır.

Ayaklarınız Isınmıyorsa...

Soğuk havalarda veya ayakkabı / terliğiniz su geçirdiğinde ayaklarınızın üşümesi son derece normaldir. Bunun aslında vücudun dolaşım sisteminden kaynaklanan küçük bir sorun olduğundan daha önce bahsetmiştik. Ayaklarınızın üşümesi ile ilgili esas sorun, ayağın sıcak ortamda bulunmanıza rağmen ısınmıyor oluşudur. Bu durum belli bir sürenin üstüne çıktığında ayaklarınızla ilgili bir sorun olduğu söylenebilir. Bu sorunlar birkaç ana başlık altında incelenebilir. Bunlar;

  • Dolaşım Sistemi İle İlgili Sorunlar

  • Hormonal Sorunlar

  • Kas Romatizması

  • Vitamin Eksikliği

  • Ortopedik Sorunlar

  • Raynaud Hastalığı

  • Periferik Rahatsızlıklar

Ayak Üşümesinin Nedenleri: Dolaşım Sistemi İle İlgili Sorunlar

Dolaşım sistemi ile ilgili sorunlar ayaklarınızda ve özellikle ayak parmaklarınızda üşümeye neden olur. El ve özellikle de ayaklarınıza kan taşımakla görevli damarlarınızda tıkanıklık bulunuyorsa vücut bu noktalara gerektiği kadar kan pompalayamaz. Bu da ayak ve ellerinizdeki ısının uzun bir süre boyunca düşük kalmasını sağlar. Dolaşım sistemi ile ilgili bozukluklar ayaklarınızda sadece üşümeye değil varis oluşumuna da sebep olur. Ayak kısımlarında oluşan varis de ayaklarınızın üşümesine neden olabilir. Varis, damarlara pompalanan kanın o damar kısmında kalmasından dolayı oluşur. Geri pompalanmasında sorun yaşanan kan zamanla damarın içinde kalır ve son derece rahatsız edici bir görüntü meydana getirir. Özetle, dolaşım yolu rahatsızlıkları sadece ayaklarınızın üşümesine değil varis oluşumuna da sebep olabilir.

Ne Yapılabilir?

Öncelikle ayak üşümesinden size rahatsızlık verecek derecede şikayetçiyseniz mutlaka alanında uzman bir doktora görünmelisiniz. Damar ve kardiovasküler rahatsızlıklarla ilgilenen Kardiyoloji uzmanları sizleri damar sağlığınızı korumanız konusunda yardımcı olabilir veya ciddi bir hastalığınız varsa bu hastalığı teşhis ve tedavi edebilir. Ayak üşümesi şikayetinizin eğer damar probleminden kaynaklandığını düşünüyorsanız ayaklarınıza masaj yapmayı deneyebilirsiniz. Bu, ayak kısmındaki damarların açılmasına ve bu noktalara da kan ulaşmasına neden olacaktır. Ayak üşümesi şikayetiniz ayağınızı çok sıkan bir ayakkabı, terlik veya çok dar bir çoraptan da kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden özellikle ayakkabı tercihinize dikkat etmelisiniz. Lastikli çorapların ayaklarınızı sıkmasına izin vermeyin ve sizler için rahat bir çorap seçmeye özen gösterin. Elbette bu durum, ayakkabı ve terlikler için de geçerlidir.

Hormonal Sorunlar

Ayak üşümesi ile ilgili hormonal sorunların başında Troid Bezi ile ilgili sorunlar gelmektedir. Gırtlağınızın ön kısmında kanatları açık bir kelebek şeklinde bulunan Troid Bezi, vücuttaki dengeleri sağlamakla görevlidir. Troid Bezi'nin aşırı fazla veya yavaş çalışması, Hipotiroidi gibi hormonal sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Hipotrioidi sadece ayaklarınızın veya ellerinizin çok üşümesine değil saçlarınızın dökülmesine, halsizliğe ve cildinizin kurumasına da neden olur.

Ne Yapılabilir?

İnsan vücudunda meydana gelen hormonal rahatsızlıklar ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Eğer hipotroidi probleminden şikayetçiyseniz, öncelikle bir kan testi yaptırmalısınız. Bu sayede hipertiroidi olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Kas Romatizması

Fibromiyalji olarak da anılan kas romatizması, vücuttaki kasların romatizmadan dolayı ağrıması ve bunun sonucunda hastayı rahatsız etmesidir. Çok ciddi sonuçları olabilen romatizma özellikle ıslak çamaşırlar ve bunun gibi nedenlerden oluşur. Genelde kas romatizması rahatsızlığına sahip olan hastalar vücutlarının bir yerinde değil pek çok yerinde ağrı yaşarlar. Kas romatizması vücuttaki kasların kasılmasına ve bunun sonucunda kan damarlarını sıkıştırmasına neden olur. Gerginleşen ve sıkılaşan kaslar, kan damarlarını sıkıştırır ve bunun sonucunda damarlar işlevlerini yerine getiremeyerek ayaklarınızın üşümesine neden olur.

Ne Yapılabilir?

Kas romatizmasının teşhis ve tedavisi doktorlar tarafından yapılır. Kas romatizmasına sahip biriyseniz yapmanız gereken şey tüm eczanelerden bulabileceğiniz kas gevşeticileri kullanmaktır. Yine zaman zaman ayaklarınıza masaj yapmak veya masaj yapan bir tabana sahip terlik kullanmak, ayak damarlarınızın açılmasına ve de ayaklarınızın kısmen ısınmasına neden olabilir.

Vitamin Eksikliği

Vitamin eksikliği özellikle sert geçen soğuk kış günlerinde tüm vücudunuzun direncinin düşmesine neden olur. Bu da soğuk algınlığı başta olmak üzere pek çok soruna neden olur. Soğuk algınlığı da tüm vücudun direncinin düşmesine ve el ve ayaklarınızın üşümesine neden olur. Vitamin eksikliği kan dolaşımından tutun vücut direncine kadar pek çok soruna neden olur ve bu durum özellikle el ve ayaklarınızın üşümesine neden olur.

Ne Yapılabilir?

Özellikle sert geçen kış günlerinde vitamin desteği almanız sadece el veya ayaklarınızın üşümesini engellemekle kalmaz aynı zamanda vücut direncinizi arttırır ve sizi grip ve diğer hastalıklara karşı korur. Alacağınız vitamin desteği aynı zamanda kan dolaşımınızı da düzenler ve ayak ve ellerinizin soğumasını engeller.