İş ayakkabılarının kullanım ömrü nedir? Tabanları neden bir süre sonra genellikle parçalanır? Çoğu kullanıcımız bizlere bu soruyu soruyor, bu yazımızda sizlerle birlikte bu sorulara çeşitli yanıtlar arayacağız. Öncelikle şunu bilmeliyiz ki farklı ayakkabı materyalleri farklı kullanım ömürlerine sahiptir. Bir iş ayakkabısı çok çeşitli materyallerden oluşmaktadır, bunların içerisinde poliüretan, miflon gibi materyaller yer alır. Bu materyaller bir noktadan sonra doğaları gereği çürümeye maruz kalmaktadır.



İş ayakkabılarının kullanım ömrü nedir? Tabanları neden bir süre sonra genellikle parçalanır?

Çoğu kullanıcımız bizlere bu soruyu soruyor, bu yazımızda sizlerle birlikte bu sorulara çeşitli yanıtlar arayacağız.


Öncelikle şunu bilmeliyiz ki farklı ayakkabı materyalleri farklı kullanım ömürlerine sahiptir. Bir iş ayakkabısı çok çeşitli materyallerden oluşmaktadır, Bunların içerisinde poliüretan, miflon gibi materyaller yer alır. Bu materyaller bir noktadan sonra doğaları gereği çürümeye maruz kalmaktadır. Bu çürüme genellikle materyalin temas ettiği kimyasal bileşenlerden ve nemden kaynaklanmaktadır. İş ayakkabılarımızın çoğu kullanım ömrünü genellikle orta ve alt tabanında kullanılan poliüretan belirler.


“Ayakkabımın tabanı parçalanıyor!”

Çok az kullanılmasına rağmen olağan dışı bir şekilde ayakkabı tabanlarının hemen ayrıldığına dair şikayetler de duyulmakta. Bu yorumda bulunan kullanıcıların ortak cevapları genellikle şu şekilde oluyor; “Ayakkabıları kısa bir süre kullandım, uzun süre kendi kutusunda saklamama rağmen tabanları ayrıldı. Kullanıcılar ayakkabıları fotoğraflarda gösterilen durumda kutudan çıkardıklarını veya giyerken hemen parçalandığını söylediler.

Ayrıca şunu bilmelisiniz ki, kullanmış olduğunuz iş ayakkabılarının kullanım ömrü geçtiği andan itibaren, ayakkabılar güvenliğiniz için büyük bir risk teşkil etmektedir.

Ayakkabı tabanları neden parçalanır?

İş ayakkabılarında sıklıkla kullanılan Poliüretanın tercih edilme sebebi ise birçok özelliği aynı anda, uygun fiyata sunmasıdır.

  • Çok hafif

  • Çok esnek

  • Şok emici özellik

  • Aşınmaya karşı dayanıklı

  • Kaymaz yapı


Tüm bu özelliklerin iş ayakkabılarında aranması ve istenmesi, poliüretan materyalin iş ayakkabılarında tercih edilmesinin temel nedenlerinden biridir. Kullanıcıların doğal hareketleri ve çalışma alanları düşünüldüğünde en uygun materyalin poliüretan olduğu göze çarpmakta. Fakat poliüretanın bu özelliklerin tamamını bir arada sunabilmesi bir dezavantajı vardır, bu da kullanım ömrünü ciddi ölçüde etkilemesidir, bu nedenle ayakkabılarımızın ömrü pek uzun olamamakta. Kısacası poliüretan doğal bir yaşlanma süreci yaşamaktadır.

Peki taban yaşlandığında ne olur?

Poliüretan, yapısı gereği uzun polimer zincirlerinden oluşmaktadır, zaman içinde nem, hava koşulları gibi etkenlere maruz kalan bu polimer zincirleri etkisini kaybederek ayrılmaya başlar, bu nedenle ayakkabılarımız esnekliğini, sağlamlığını kaybeder ve kırılgan hale gelir. Ayakkabılar yeteri kadar yaşlandığında yavaş yavaş koruyucu özelliklerini kaybeder ve tabanlarda parçalanma belirtileri gösterir, aslında bu belirti kullanıcılar için hayati önem taşımaktadır, çünkü ayakkabının artık koruyucu özelliğini yitirdiğini belirtmektedir.

Peki ayakkabılar raflarda neden daha fazla yıpranmaktadır?

Bunun nedenini aslında bir önceki paragrafta da açıklamıştık. Depolarda veya bulunduğu alanlarda nem ve kötü hava koşullarına maruz kalan ayakkabılar polimer özelliğini yitirdiği için yıpranmaktadır.

Aslında diğer taban malzemeleri de bu yaşlanma işlemlerine tabidir. Örneğin, kauçukta bulunan plastik lifleri yavaş yavaş malzemeden dışarı dağılırlar. Bu, ayrıca tabanların esnekliğini kaybetmelerine, sert ve kırılgan hale gelmelerine neden olur.

Spor ayakkabı kategorisinde sık kullanılan EVA (etil vinil asetat) taban bu yaşlanma sürecine tâbi değildir fakat EVA’nın da bir dezavantajı vardır; yürüme, koşma gibi rutin hareketlere sürekli mâruz kaldığı için zamanla küçülür ve eski, orijinal kalıbına geri dönemez. Bu da EVA’nın zamanla getirdiği küçük kırışıklardan kolaylıkla anlaşılabilir.


İş ayakkabılarınız için bizim önerilerimiz

İş ayakkabılarının zamanla yıpranması, tüm iş ayakkabılarının ve benzer poliüretan ürünlerinin geçtiği tamamen normal bir süreçtir. Eğer iş ayakkabısının tüm bu güvenlik özelliklerinden faydalanmak istiyorsak, bu ayakkabıların sınırlı ömrünün farkında olmalıyız.

İş ayakkabılarınızı düzenli olarak yenilemenizi öneririz. Sabomar olarak bünyemizde bulundurduğumuz tüm iş ayakkabsı modelleri için merak ettiğiniz tüm bilgileri alanında uzman personellerimizden veya ürünlerimizin bilgi broşürlerinden öğrenebilirsiniz. 

Tüm iş ayakkabısı modellerimizi buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Sağlıklı ve güvenli mesai saatleri dileriz.