Şeker hastalığı sadece ülkemizde değil, tüm dünyada oldukça yaygın olan bir sorun. Obezite ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları şeker hastalığının sadece yaygınlaşmasına neden olmuyor, bu hastalığa yakalananların da yaş ortalamalarının da giderek düşmesine neden oluyor. Şeker hastalığı, ayak sağlığını birinci dereceden etkileyen hastalıklardan birisi. Ayak sağlığınızı düşünen ve sizleri ayak sağlığı konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan sabomar.com, sizler için şeker hastalığı ve ayak sağlığı konusunu masaya yatırdı.


Şeker Hastalığı

Şeker hastalığı kandaki ve hücrelerdeki şeker dengesini korumakla görevli pankreasın görevini yeterince iyi yapamaması sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Vücuttaki insülin direnci düştüğünde, kandaki şekerin hücrelerde enerjiye dönüşme süreci sekteye uğrar. Bu da sağlık çevrelerinde "diyabet" olarak adlandırılan ancak halk tarafından "şeker hastalığı" olarak bilinen rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olur. Tıpkı hipotroidde olduğu gibi insülin hormonunun çok salgılanması veya gereğinden az salgılanması diyabet ve şeker hastalığının ortaya çıkmasına neden olur.

Şeker Hastalığı Ve Ayak Sağlığı

Diyabet ayak sağlığını yüksek rahatsızlık verecek derecede etkilemez. Diyabet genellikle ayakta küçük yaraların oluşmasına neden olur. Ayakta oluşan küçük yaraların büyük problemlere yol açmayacağı yanılgısına kapılmayın. Çünkü yaralar küçük olsa da ayak sağlığı için giderek daha büyük problemlere neden olur. Ayakta oluşan küçük yaralar giderek büyür ve ayağınız için büyük bir sorun olmaya başlar.

Diyabet İle Ayakta Oluşan Yaralar

Diyabet ile ayakta oluşan yaralar giderek ayak nasırına benzer bir form kazanırlar. Ayak nasırı gibi rahatsızlık vermeye başlayan bu yaralar daha sonra acı çekenlerin yürüyüş şekillerini değiştirmelerine neden olur. Ancak bu durum, yaraların iyileşmesini değil giderek büyümesini sağlar. Bu da yaraların giderek daha ciddi bir hal almasını sağlar. Bu da ayaklarınızla ilgili aşağıdaki problemlerin oluşmasına neden olur.

  • Ayak Sinirlerinin Zarar Görmesi: Diyabet nedeniyle ayakta oluşan küçük yaralar büyüdükçe ayak sinirlerine zarar verir. Zaten şeker hastalığına sahip pek çok kişi ayaklarında his kaybı yaşar.

  • Ayak Damarlarının Tıkanması: Şeker hastalığı aynı zamanda damarların tıkanmasına neden olur. Bundan birinci derece etkilenen organların başında da ayaklar gelmektedir. Daha önceden de yazdığımız üzere ayaklarda sıklıkla kaşılaşılan varis probleminin de kaynağı esasen damar sorunlarıdır. Şeker hastalığı damarların daralarak ayaklara kan pompalanması işlemini sekteye uğratır. Aynı durum, ayağa pompalanan kanın geri çekilmesi için de geçerlidir. Ayağa yeteri kadar kan pompalanmayınca veya pompalanan kan geri çekilemeyince ayak sağlığınızı tehdit eden sorunlar kendisini göstermeye başlar.

Diyabet İle Ayakta Oluşan Yaralar İle İlgili Ne Yapabilirsiniz?

Elbette şikayetleriniz ciddi boyutlara ulaştıysa ilk yapacağınız şey doktorunuza başvurmak olmalıdır. Dünyanın pek çok yerinde doktorların bu tip şikayetlerle karşılaştıklarında önerdikleri bazı ipuçları da vardır. Bunları sizler için birkaç maddeyle özetlerken Sabo Terlik kullanımının ayak sağlığı için neden önemli olduğu konusunda da birkaç ipucu vermeye çalışacağız.

Ayaklarınızı Sıcak Tutun

Ayaklarınızı sıcak tutmak, damarların açılmasına ve ayaklarınızdaki kan dolaşımının eskisine nazaran biraz daha artmasına neden olacaktır. Bu yüzden ayaklarınızı sıcak tutmalısınız. Isıtıcı bantlar veya diğer çözümler sıcaklığın ayarlanamamasından dolayı sorun teşkil edebilir. Kalın çoraplar giyinmek her mevsim rahatça yapabileceğiniz bir şey değildir ve bu yüzden büyük problemdir. Sabomar.com adresinden sipariş edebileceğiniz önü kapalı bir terlik ile ince bir çorap giyseniz dahi ayağınızı dört mevsim hem sıcak kalmasını sağlayabilir hem de hava sirkülasyonu ile bakteri oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

Doğru Ayakkabı Ve Terliği Seçmek

Doğru ayakkabı veya terliği seçmek sadece ayaklarınızdaki kan dolaşımını hızlandırmak veya ayaklarınızı rahat ettirmek konusunda sizleri etkilemez. Aynı zamanda şeker hastalığı ile daralan damarlarınız nedeniyle oluşan rahatsızlıklardan duyacağınız şikayetleri de minimuma indirir. Eğer ayak tabanlarınıza masaj yaban, ortopedik ve ayak anatomisine uygun bir Sabo Terlik tercih ederseniz, ayaklarınızdaki kan dolaşımını hızlandırarak şeker hastalığı ve diyabetin ayak tabanlarınızdaki etkisini azaltabilirsiniz.

Yalın Ayak Dolaşmamak

Büyüklerimizin yalın ayak ile dolaşmamamızı öğütleyen vaadleri size önemsizmiş gibi görünebilir. Ancak doktorlar yalın ayak dolaşmamanız konusunda oldukça ciddi ve bunun hiç bir şekilde yapılmamasını öneriyorlar. Bir terlik veya ayakkabı ile birlikte olsa bile yalın ayak dolaşmamalısınız. Özellikle vücudun en uç noktalarından birisi olan ayak parmakları, kısa zamanda ısı kaybedecektir ve bu, damalarları daraltarak sorunların oluşmasına neden olacaktır. Bunun önüne geçmek için yalın ayak ayakkabı veya terlik kullanmayın ve yalın ayak gezmeyin. Ayak parmaklarınızdaki kan dolaşımının sekteye uğramaması içinse önü kapalı klasik ve de ortopedik Sabo Terlik modellerinden dilediğinizi seçebilirsiniz.

Ponza Taşı Kullanmak

Ponza taşı, lavların üzerinde oluşan hafif bir taştır. Bu taş, ayaktaki ölü hücrelerin ortadan kaldırılması için kullanılır. Eğer seçtiğiniz Ponza Taşı çok sert ve keskin değilse ayaklarınız için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayaklarınızı ölü hücrelerden arındırmak ve günlük olarak ayağınızla ilgilenmek (ona masaj veya sıcak kompres yapmak) ayak sağlığınızı korumanın önemli aşamalarından birisidir.

Sigara Kullanmayın

Sigara, sadece ayaklarınıza ulaşan damarları değil vücuttaki tüm damarların daralmasına neden olur. Bu da başta ayaklarınızı büyük oranda etkiler. Bunun üstesinden gelmek için sigarayı hemen bırakın. Sigara aynı zamanda kan şekerini de birinci dereceden etkiler. Eğer sağlığınızı düşünüyorsanız sigaraya bir an önce son vermelisiniz.

Mutlaka Kilo Vermelisiniz

Kilo vermek sadece şeker hastalığınızı diyabet ile kolay mücadele etmenizi sağlamaz aynı zamanda gün boyu ayağa binen yükün azalmasına ve bu sayede ayak eklemlerinize ve ayak damarlarınıza binen yükün hafiflemesine de neden olur. Yüksek kilo ve kolesterol aynı zamanda damar sağlığınızı da birinci derecede etkileyecektir. Unutmayın ki yaş ilerledikçe metabolizmanın hızı düşer ve bu sayede kilo vermek giderek daha zor bir hal alır. Bu yüzden Sabo Terlik Modelleri genellikle yaşı daha ileri kişilerce kullanılırlar. Sabo Terlik'in ortopedik tabanı ve destekli topuğu yüksek kilodan oluşan basınçta dahi ayaklarınızın rahat etmesini sağlayacaktır. Hem ayak sağlığınızı korumak, hem şeker hastalığı ve diyabetle mücadele için kilo vermeye elinizden geldiğince gayret etmelisiniz.