Nasır, cildin en dış tabakasının kalınlaşmasıdır. Ellerde, ayaklarda ya da vücutta tekrarlanan bir sürtünmenin olduğu her yerde meydana gelebilir ve hatta keman çalan bir kişinin çenesinde de ortaya çıkabilir. Nasırların birkaç çeşidi vardır. Bu çeşitler arasından nasır nedir denildiğinde ilk akla gelen, en yaygın nasır türü ellerde ve ayaklarda çok sayıda sürtünme sonucu ortaya çıkan nasırlardır. 


Nasır nedir?

Nasır, cildin en dış tabakasının kalınlaşmasıdır. Ellerde, ayaklarda ya da vücutta tekrarlanan bir sürtünmenin olduğu her yerde meydana gelebilir ve hatta keman çalan bir kişinin çenesinde de ortaya çıkabilir. Nasırların birkaç çeşidi vardır. Bu çeşitler arasından nasır nedir denildiğinde ilk akla gelen, en yaygın nasır türü ellerde ve ayaklarda çok sayıda sürtünme sonucu ortaya çıkan nasırlardır. Bunun dışında, ayak tabanında da nasırlar oluşabilir.Nasırlar çoğu zaman, ayağa tam uymayan ayakkabılarla yürüyüş sonucu ortaya çıkar. Yüksek topuklu ayakkabılar da aynı etkiyi yapar. Çünkü topuklu ayakkabılar, ayak parmaklarına basınç yapar ve bu nedenle burada nasır oluşabilir. Ayakkabıları çorapsız giymek de nasır oluşumu riskine katkıda bulunur.Nasır nedir? Niçin oluşur?

Nasır Oluşmasının Nedeni Nedir?

Ayak nasırı oluşmasında en önemli etken ayak tabanı derisinin kalınlaşmasıdır. Bu kalınlaşma sürecinde en etkili olan şeylerin başında elbette uzun saatler ayakta kalmak vardır. Bu yüzden ayaklarınıza gereken önemi göstermelisiniz. Ayak nasırı oluşmadan hemen önce önleyici tedbirler almak ayak nasırının oluşmasını engelleyecektir. Alacağınız ilk tedbir rahat bir ayakkabı seçmektir. Aynı şekilde rahat ve ortopedik bir terlik kullanmak uzun saatler ayakta kalsanız dahi rahat etmenizi sağlayacaktır. Elbette ortopedik ve rahat bir taban bulmak ve ayak tabanlarını rahat ettirme sadece sabo terlik modelleri veya terlik çeşitleriyle ilgili değildir. Yine rahat ve ortopedik bir ayakkabı tercih etmek de sizler için son derece önemli olan bir başka konudur.

Ayak derinizin kalınlaşmasını engellemek için ayak tabanlarınızı nemli tutmak, ayak taban derisinin kurumasını engellemek, gün içinde sık sık ayak masajı yapmak nasırın oluşmasını engelleyecektir. Ayak nasırı, insanlara büyük acı ve sıkıntı yaşatabilen bir rahatsızlıktır. Ayak nasırı oluşmasının genellikle ortopediyle ilgili olduğu düşünülse de ayak nasırı daha çok bir deri hastalığı profili çizer. Bizim sizler için sunacağımız bitkisel bir nasır kürü bulunuyor olsa da ayak nasırı tedavisi için doktorunuza başvurmak en iyisidir. Bu arada gün içinde uzun zaman ayakta kalmanızı gerektiren bir işiniz varsa, sitemizdeki erkek sabo terlik veya bayan sabo terlik modellerinden birini seçerek ayak tabanlarınızın rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Tahta taban, dolgu topuk sabo terlik modelleri hem ayağınızdaki hücrelerib ölmesini, enfeksiyon  kapmasını engelleyecek hem de nasır oluşumunu engelleyecektir.


Nasır İçin Bitkisel Kür

Nasır sorunundan şikayetçiyseniz ilk yapmanız gereken şeylerden bir tanesi de aloe vera, limon suyu ve tuzu 1/3 oranında karıştırarak elde ettiğiniz suyla ayaklarınızı ovmaktır. Bu günde 3 kez belli aralıklarla yaparsanız. Bu, nasıra neden olan ölü deri hücrelerinin ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Aynı şekilde masaj yağlarıyla kendi ayaklarınıza uygulayacağınız masajla birlikte ayaktaki kan dolaşımının artmasını sağlayabilir ve ölü deri oluşumunu engelleyebilirsiniz. Ancak koruyucu önlemler almak; ortopedik bir terlik kullanmak, ayak masajı yapmak Ayak nasırı oluşmasını daha ilk aşamada ortadan kaldıracaktır. Bu arada nasır ile ilgili küçük bir not; nasır sadece ayaklarda meydana gelmez. İnsan cildinin zorlandığı hemen her vücud bölgesinde nasır oluşabilir. Örneğin ellerini sık sık kullanan alışanların ellerinde de nasır oluşması durumu son derece yaygındır. Ellerinizde nasır oluşumu bulunuyorsa krem kullanmak belki de yapılacak en iyi şeydir.

Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ciltte sertleşmiş olan bölgenin nasır ya da siğil olup olmadığını belirlemek için, doktor etkilenen bölgeyi bir miktar kazıyacaktır. Üst deri kazıldığında, eğer siğil varsa kanama olacaktır. Nasır ise kanamaz ve kazıdıkça sadece daha fazla ölü deri ortaya çıkar.Çoğu nasır, sürtünme ya da basınç ortadan kalkınca, aşama aşama kaybolur. Buna ek olarak, doktor nasırın kalınlığını azaltmak için, nasırı üst kısmından tıraş edebilir. Uygun şekilde nasırın üzerine yerleştirilen küçük pedler de, nasırın maruz kaldığı basıncı azaltır. Çoğu doktor, reçete dışı olarak kullanılan, salisilik asit içeren nasır kremlerinin kullanılmasını önermez. Çünkü bu kremler, uygun şekilde kullanılmadığında nasırın çevresindeki sağlıklı dokuda kimyasal yanıklarına yol açar ve bu da diyabet hastalarında ve dolaşım bozukluğu olan kişilerde enfeksiyonlara ve ülserlere neden olur.

Nasır Tedavisi Doğal

Ağızdan alınan antibiyotikler nasırdaki enfeksiyonu temizleyebilir ama küçük bir kesikle iltihabın akıtılması da gerekebilir. Peki bu durumda ayak nasırı nasıl çıkarılır? Nemlendirici kremler de cildi ve ayak nasırı yumuşatmada etkili olabilir. Eğer doktor tavsiye ederse, nasır ve çevresine nemlendirici krem sürülebilir ve üstü çorap ya da bir naylonla kapatılarak kremin bütün gece kalması sağlanabilir. Sonraki aşamada da, yumuşak bir fırçayla nasır ovularak, çıkarılabildiği kadar ölü deri çıkarılır. Duştan çıktıktan sonra nasırın ponza taşıyla ovulması ve nasıra nemlendirici krem sürülmesi de etkili olacaktır.

Üre içeren güçlü kremler de ayak nasırı tedavisi için oldukça etkilidir ama doktor önermediği sürece kullanılmamalıdır. Hidrokortizon içeren kremler nasır için kullanılmamalıdır çünkü bu kremler sadece isilik ve kaşıntı durumlarında etkilidir. Ayak tabanındaki nasırlar için nasır nasıl çıkarılır diye sorulduğunda ameliyat seçeneği düşünülebilir. Fakat, ameliyat nasırın aynı bölgede tekrar oluşmayacağını garanti edemez. Bu durumda, ayak nasırı tekrar oluşmaması için en iyi seçenek koruyucu bir yaklaşım benimsemektir. Bunun için, ayaklar kuru ve sürtünmeden uzak tutulmalıdır. Ayağa tamamen uygun olan ayakkabılar giyilmeli ve pamuklu çoraplar seçilmelidir. Çünkü, yün ve sentetik iplikler cildi tahriş edebilir. Ortopedist, hastadaki nasırların anormal ayak şeklinden kaynaklı olarak ortaya çıktığını düşünüyorsa, ortopedik ayakkabılar ya da ayak şeklindeki bozukluğu düzeltmek için ameliyat önerebilir. Nasır için alabileceğiniz önlemlerden bir tanesi de ayak tabanlarınızı ölü deriden sık sık uzaklaştırmaktır.