Ortopedik terlik modellerinin en bilinen özelliklerinden birisi de kolayca temizlenebilmesidir. Özellikle hijyen kurallarının çok sıkı olduğu hastane, eczane, yemekhane ve restoran mutfaklarında terliklerin kolayca temizlenebilir oluşu, temizlik kuralları için olduğu kadar aynı zamanda iyi bir görünüm için de önemlidir.


Ortopedik Terlikler Çamaşır Makinesinde Yıkanabilir mi?


Ortopedik modellerinin en bilinen özelliklerinden birisi de kolayca temizlenebilmesidir. Özellikle hijyen kurallarının çok sıkı olduğu hastene, eczane, yemekhane ve restoran mutfaklarında terliklerin kolayca temizelenebiliyor oluşu, temizlik kuralları için olduğu kadar aynı zamanda iyi bir görünüm için de önemlidir. Peki ortopedik terlikler çamaşır makinesinde yıkanabilir mi? Eğer ortopedik terlik ya da spor ayakkabı modelleri çamaşır makinesinde yıkanabiliyorsa bu nasıl mümkün olabilir? Gelin bu sorulara hep beraber cevap arayalım. 




Kumaş Ayakkabılar Çamaşır Makinesinde Yıkanabilirler Mi?


Ortopedik terlik veya ayakkabının çamaşır makinesinde yıkanıp - yıkanamayacağının göstergesi, ayakkabı veya terliklerin kumaş yapılarıdır. Genellikle kumaş kısımları bulunan ortopedik ayakkabı ve terliklerin çamaşır makinesinde yıkanması riskli olabilir. Makineye atılan ayakkabı veya terliklerin kumaş kısımları, çamaşır makinesinin merdanesinde yırtılıp sökülebilir. 


Bu Noktaya Dikkat! 


Bu yüzden, ortopedik terlik veya ortopedik ayakkabılarınızı makine yıkamanız önerilmez. Sizler için ilk olarak, bu tip terlik ve ayakkabıları makineye atmadan nasıl kolay bir şekilde temizleyebileceğinizden söz edeceğiz. Daha sonra da çamaşır makinesinde yıkamanız için birkaç ipucu paylaşacağız. Ancak, bu ipuçları ile dahi sabo terlik veya ortopedik ayakkabı modellerini makinede sık yıkamanız önerilmez. 



Çamaşır Makinesi Olmadan Ortopedik Terlik Ve Ayakkabılar Nasıl Temizlenebilir?


Kullanmadığınız, eskimiş diş fırçaları bu iş için son derece idealdir. Ancak ıslak bir bez veya kolonyalı mendil, ıslak mendil ile de ortopedik terlik ve ortopedik ayakkabılarınızı silebilirsiniz. Bazı zamanlarda ayakkabı ya da terliklerin suni deri veya kumaş olan kısımlarının bu şekilde temizlenmesi mümkün olmayabilir veya zor olabilir. İşte tam bu noktada, çamaşır makinesini kullanabilirsiniz. Ancak yukarıda da üzerinde durduğumuz üzere bunu çok sık yapmanız önerilmez. 


Kullanmadığınız diş fırçaları ile sıvı sabun, çamaşır tozu veya çamaşır deterjanı kullanarak ayakkabı ve terliklerin hem sert (mesela doktor terliği olarak da bilinen ortopedik terlik modellerinin poliüretan alt tabanları, ahşap alt taban kısımları gibi…) hem de daha yumuşak olan noktalarını bu şekilde temizleyebilirsiniz. 


Özellikle doktorlar ve hemşireler tarafından kullanılan ortopedik terlik modelleri genellikle beyaz renk ağırlıklıdır. Bu yüzden deyim yerindeyse kolayca “kir tutarlar”. Bu da bir hastane veya sağlık ocağında ya da restoran mutfaklarında hoş bir görüntü sergilemez. Bu yüzden ortopedik terliklerin nispeten sert al kısımlarını, kullanmadığınız - eski diş fırçaları ile temizlemeniz mümkündür. 


Ortopedik Terlikler Ve Su 


Su, doğadaki en güçlü çözücü maddelerden birisidir. Bu yüzden temizlik uygulamalarında da sıklıkla kullanılırlar. Eğer ortopedik terlik veya ortopedik ayakkabılarınızı su ile temizleyecekseniz, su miktarının çok olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde fazla su özellikle deri veya suni deri ile temas ettiğinde kokuya neden olabilir. Bunu önlemek neredeyse imkansızdır. Kimse suni deri veya deri üzerindeki bakterileri teker teker ayıklayamaz. Bu yüzden aşırı su ve deri, hem deri malzemeyi yıpratacak hem de kokuya neden olacaktır. Üstesinden gelmek için suyu yoğun miktarda kullanmamaya dikkat edin. 


Çoğu zaman ıslak bez, kolonyalı mendil ile ayakkabı ve terlikleri silmek yeterli olacaktır. Ortopedik terlik modellerinin ayakkabılara göre bir diğer avantajı da “boyama” gibi bir işleme ihtiyaç duymamasıdır. Eğer kullandığınız ortopedik terlik eskidiyse, hafifçe suyla temizlemeniz yeterli olur. Her durumda ortopedik terlik ve ayakkabıları temizleme sonrasında kurutmayı ihmal etmeyin. 



Bazı deri terliklerin metal kemer kısımları bulunur. Terliklerde bu kısım genellikle terliğin ayağa çok daha sıkı bir şekilde oturması için terliklere eklenmiştir ve son derece fonksiyoneldir. Ancak metalin en önemli eksiği, su ile temasın genellikle bu kısmın paslanmasına neden olmasıdır. 


Ortopedik Terlik Ve Ayakkabı Modelleri Çamaşır Makinesinde Nasıl Yıkanabilir? 


Özellikle spor ayakkabıların annelerimiz tarafından çamaşır makinesinde yıkandığına şahit olabilirsiniz. Bunun nedeni spor ayakkabıların çoğunun yapısal olarak kauçuk veya sert plastikten üretilmiş olmalarıdır. 


Çamaşır makinesinin merdaneleri çoğu zaman spor ayakkabıların bu sert malzemelerden oluşan kısımlarını yıpratsa da yıpranma büyük oranda olmaz. Buna karşın kumaş ve suni der, çamaşır makinelerinin merdanelerine karşı daha hassas olduğundan, bazı noktalara dikkat ederk çamaşır makinesinde sabo terlik modellerini veya ortopedik ayakkabıları yıkayabilirsiniz. 


Önemli: Aslında özellikle sert tabanlı terliklerin çamaşır makinesinde yıkanması önerilmez. Eğer kirleri ıslak bez, mendil veya eski bir diş fırçası ile silebiliyorsanız, bu temizlik için yeterli olacaktır. Ancak inatçı lekeler için aşağıdaki önerileri inceleyebilirsiniz. Özellikle sert tabanlı terlik ve ayakkabılar için bu ipuçlarının her noktasına dikkat etmeyi sakın ihmal etmeyin. 


Dikkat Edeceğiniz Noktalar: 


İlk olarak bir sabo terlik veya ortopedik terliği makinede yıkayacaksanız, bunu çok sık yapmamalısınız. Sonuçta desenli ortopedik terlik üzerindeki tekstil boyası veya desen çıkabilir. Bu ve diğer maddeleri sadece köpük tabanlı ortopedik terliklerde kullanmanız şiddetle tavsiye edilir. 


Eğer deri, kumaş kısmı daha fazla olan bir ortopedik ayakkabı veya terlik kullanıyorsanız, çamaşır makinesinden daha çok eski diş fırçası seçeneğini değerlendirmeniz çok daha doğru olur. 


Çamaşır makinesini sadece ayakkabı veya terlik için kullanmalısınız. Renk veren kumaşlarla beraber terlik veya ayakkabınızı başka bir renkte makineden çıkarmanız olasıdır, aman dikkat. 


Çamaşır makinesinde yıkayacağınız ortopedik terlik veya ayakkabıları küçük delikleri bulunan bir file veya kumaşa sararak makinede yıkayabilirsiniz. Ancak sık yıkama, terlik veya ayakkabının yapısını bozulmasına neden olabilir. Aynı şekilde tahta taban terlikler, ağır ayakkabılar makineninizin merdana kısmının yıpranmasına neden olabilir. Bu yüzden ağzı büzülebilen dayanıklı ve üzerinde küçük delikler bulunan bir file veya kumaş kullanın. Böylece terlik veya ayakkabının sert kısımlarının merdaneyi yıpratmasını önlersiniz. 


Deri terlik veya deri kısımları bulunan ayakkabılar çamaşır makinesinde yıkanmaz. Yukarıda belirttiğimiz maddeler daha çok sabo terlik olarak da bilinen terlikler için geçerlidir. Bu terliklerin çoğu köpük tabanlıdır, hafiftir ve çamaşır makinesinde bir kumaşa sarılıp yıkandığında hem makineye hem de terlik veya ayakkabıya zarar vermezler. 


Makineye atacağınız terliğin metal kısmı varsa, yine eski diş fırçası ve ıslak bez seçeneğine geri dönebilirsiniz. Su ve özellikle tuzlu suyun suni deri, deri ve metalin en büyük düşmanı olduğunu bilin. Bu ipucu aynı zamanda “yazlık yerlerde terlikler neden çabucak yıpranıyor?” sorusunun da cevabıdır. Aynı şekilde tuzlu su ve güneş kombinasyonu fiyatı yüksek spor ayakkabınızın da deyim yerindeyse canına okuyabilir. 


Çamaşır makinesinin yıkama süresini kısıtlı tutun. Uzun süre yıkamak yersizdir ve genellikle hem terliğe hem de makineye zarar verir. Aynı durum, kullanacağınız çamaşır deterjanı için de geçerlidir. 


Son olarak makineden çıktıktan sonra ortopedik ayakkabı ve terliklerinizi kurutmayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz. 


Bu ipuçları ile terliklerinizi ve ayakkabılarınızı çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz ancak, bunu çok sık yapmamanızı tavsiye ederiz. 


Son olarak sitemizden Birkenstock, Orion, Gezer, Lumberjack gibi markaların birbirinden kaliteli ortopedik terlik modellerini de incelemeyi unutmayın. Hızlı kargo ve kaliteli hizmet anlayışı ile sabomar.com hep yanınızda.