Sabo Terlik Nasıl Ortaya Çıktı?

Sabo Terlik Renk Seçenekleri

1. Güvenli Duruş

2. Dinamik

3. Destek


Tüm Sabo Terlik kullanıcılarına merhaba, bu yazımızda sabo terliğin tarihini, nasıl ortaya çıktığını, üretim amacını ve kullanım alanlarını inceleyeceğiz. Sabo kavramı  tarihte ilk defa Sanayi Devrimi'ne karşı protestolar sırasında ortaya çıkmıştır. Sabo Terlik o dönemde İngiltere'de işçiler tarafından giyilmiştir. Takunyaya benzeyen bu terliklerle makineleri sabote ediyorlardı. "Sabotaj" sözcüğünün kaynağıdır.

O günden bugüne kadar neredeyse tüm fabrikalar işçiler tarafından kullanılmaktadır. Bunun dışında kamu kurumlarında hizmetliler de bu terlikleri uzun zamandır giymektedir. Medikal sektörde hastanelerde doktor ve hemşirelerin de başlıca tercih ettiği terlik modelidir. Ayrıca Yemekhanelerde aşçılar tarafından da yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Bu terliklerin tercih edilmelerinin başlıca sebeplerinden birkaçı ise sağlığı ve temizliği temsil etmesidir. Fakat en önemli sebebi ise insanların çalışırken ve hareket halindeyken ayaklarını ve bacaklarını yormaz.Tabanları ayağınız için uyumludur ve üzerindeki derisinin yapısı delikli olduğu için tüm gün ayaklar hava alır ve ayak sağlığınızı koruyarak rahat bir şekilde yürüyebilirsiniz. Ayrıca yürürken ayak yapısını düzenleyerek zamanla adımlarınızı ve yürüyüşünüzü doğru bir şekilde düzenleme özelliği de vardır ve kullanan bir çok insan bunu doğrulamaktadır.


Sabo terliklerin erkekler ve bayanlar için birçok değişik modeli ve rengi bulunmaktadır ve renklerine göre değişik desenli terlik modelleri de vardır, bunların birkaçına örnek verecek olursak bayanlar için Dolgu Topuk, Klasik, Kompak Taban, Tahta Topuklu ve Tahta Tabanlı gibi farklı çeşitlerde bulunuyorken erkekler için ise Özel Topuklu, Klasik ve Kompak Taban gibi çeşitleri mevcuttur.


Bayanlar için Beyaz, Kırmızı, Pembe, Lacivert, Siyah, Mavi gibi renkler bulunuyorken bu renklerin üzerinde Kelebek, Çiçek gibi desenleri olanlar da mevcuttur. Ayrıca terliklerin üzerinde değişik tokalar ve aksesuarlarda bulunabilir. Erkekler için Siyah, Lacivert, Beyaz gibi renkler daha fazla tercih sebebi olabilir ve kemerli ve tokalı modelleri de mevcuttur. Bunun dışında sabo terlik satın alırken ayak sağlığı için dikkat edilmesi gereken birkaç hususta vardır bunları da şu şekilde sıralayabiliriz.


Terlik seçerken hijyenik olmasına özen göstermeliyiz, çünkü bu terlikler özel hijyenik yapısı ile bakteri ve mantar oluşumunun önüne geçer.  Ayağı koruyucu bir yapıda olmasına özen göstermeliyiz, iş sahalarında daha çok tercih edilen özel üretim Burunlu Sabo Terlik modelleri bu özelliğe daha uygundur  ve tüm sabo terlikler sıcak ve soğuğu çok iyi izole ettiği için ayak terlemelerini azaltır. Sabo terlik yüksek emici yapısı ile ayaktaki teri tamamen emer. Hava geçişinin maksimum seviyede olduğu terlikler bizim için daha sağlıklıdır çünkü iyi bir sabo terlik mükemmel hava geçirgenliği sayesinde ayağı serin tutar. Sizler için üç maddede Sabo Terliğin neden bu kadar tercih edildiğini özetlemeye çalışalım:


Topuklar vücut yükünün büyük bir bölümünü taşıdığından, ortopedik bir sandalette temel prensip topuğunun sığ bir çukur içine rahatça oturmasıdır.

Taban kavisleri ; topuktan başlayan, ayak dış kenarı ve tarak üzerinden geçerek başparmak ile son bulan hareketi her adımda destekler ve tabanın enine kavis desteği ön ayağı doğru pozisyona sokar.

Boylama kavis altına konan destek, ayak tarağını hafifçe yükselterek ayağı doğru yük taşıma konumuna getirir. Böylelikle kalça eklemleri, dizler ve omurgadaki gerilmeler ortadan kalkar.