Ayak Uyuşması Nedir? Neden Olur?

Ayak uyuşması, ayaklarınız ile ilgili çok ciddi bir problem sayılmayabilir ancak zaman zaman ayaklarınız belirli nedenlerden dolayı uyuşur ve bu da ayaklarınızı kontrol etmenizi engeller. Ayaklarınız uyuştuğunda ayaklarınızın karıncalandığını ve iğne batmasına benzer bir acı hissettiğinizi ve de his kaybı hissedersiniz. Özellikle yüksek kilolu insanlar belirli pozisyonlarda ayaklarının uyuştuklarını hissederler. Ayak sağlığınız konusunda sizleri bilfilendirmeyi hedefleyen Sabomar.com bugün sizler için ayak uyuşmasının nedenlerini araştırdı.


Ayak Uyuşmasının Nedenleri

Ayak Uyuşması Nedir? Neden Olur?

Ayak uyuşması, ayaklarınız ile ilgili çok ciddi bir problem sayılmayabilir ancak zaman zaman ayaklarınız belirli nedenlerden dolayı uyuşur ve bu da ayaklarınızı kontrol etmenizi engeller. Ayaklarınız uyuştuğunda ayaklarınızın karıncalandığını ve iğne batmasına benzer bir acı hissettiğinizi ve de his kaybı hissedersiniz. Özellikle yüksek kilolu insanlar belirli pozisyonlarda ayaklarının uyuştuklarını hissederler. Ayak sağlığınız konusunda sizleri bilfilendirmeyi hedefleyen Sabomar.com bugün sizler için ayak uyuşmasının nedenlerini araştırdı. İşte ayak uyuşmasının nedenleri:


Beyin Hastalıkları

Bildiğiniz üzere tüm sinir hücrelerimiz direkt olarak beynimize bağlıdır. Beyinde meydana gelen hasarlar doğal olarak sinir sistemini etkiler. Sizler için ayaklarınızın uyuşmasına neden olan beyin hastalıklarını inceledik. Elbette beyin, vücudumuzdaki en hayati organlardan birisi. Eğer ayaklarınızdaki uyuşmanın beyninizdeki bir sorunla ilgisi olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir nöroloji uzmanına görünmeniz gerekir. Sabomar.com'un ayak sağlığınıza dair ipuçlarını paylaştığı hiçbir blog yazısı tedavi önerisi değildir. Bizler, size daha ziyade sizlere ayak sağlığı ile ilgili ipuçları vermeye özen gösteriyoruz.

MS Hastalığı, Multipl Skleroz anlamına gelir. Ayaklarınızı etkileyen en ciddi hastalıklardan birisi olan diyabetin de sorumlusu MS hastalığı ile aynı: İnsülin. Kandaki şeker oranını birinci derecede etkileyen bu hormonun az veya çok bulunması vücudunuz için büyük risk teşkil ediyor. MS hastalığı, ayak başta olmak üzere pek çok uzuvda uyuşma meydana gelmesini sağlayan en önemli hastalıklardan birisidir.

Migren, dışarıdan gelen tetikleyiciler sonucunda meydana gelen rahatsızlıklardan birisidir. Migren de sinir hücrelerini etkileyen bir rahatsızlık olduğundan el ve ayaklarınızın uyuşmasına neden olabilir. Doktorlar migrenin kaynağı olarak dış etmenlerden söz etmektedirler. Ancak bugün bile migrenin tam olarak neden oluştuğuna dair bir cevap yoktur.

Ayak uyuşmasına MS ve Migren kadar neden olan bir başka rahatsızlık da stres ve anksiyete bozukluğudur. Hastalar kendileri için stresli bir durumla karşılaştıklarında vücutları kortizol adında bir hormon salgılar. Bu hormon, el ve ayak damarlarındaki kan dolaşımını etkiler. Aslında stresli bir durumla karşılaştığınızda vücudunudaki kanın çok büyük bir bölümü beyninize toplanır. Bu durum, stresli bir durumla karşılaşan beynin "kaç" veya "savaş" seçenekleri arasında tercih yapması için gerekli olan oksijen ve besinin kan ile beyne toplanmasını sağlar.,

Ayak uyuşmasına neden olan bir başka neden de ilaç kullanımından dolayı meydana gelen yan etkilerdir. Alkolizm ve hipertroidi (troid bezinin fazla çalışması) hastalıklarında da ayak uyuşması gibi şikayetlerle karşılaşılır. Hipertroidi, metabolik bir rahatsızlık olmasına karşın genellikle psikiyatrlar tarafından fark edilir. Bunun en önemli nedeniyse Hipertroidi'nin aşırı gerginlik ve sinirlilik gibi etkilerinin olmasıdır.

Periferal Nöropati: Sinir Hasarlanması

Tüm vücudumuzu kaplayan sinir sistemimiz hem vücudumuzu etkin bir şekilde kontrol etmemizi hem de acı ve diğer hisleri rahatlıkla hissedebilmemizi sağlar. Ayak uyuşmasının nedenlerinin başında Periferal Nöropati gelir. Peki tıp camiasına ait olan bu kelime ne anlama gelmektedir? "Perifera" el ve ayak uzuvlarımızdaki sinir hücrelerini tanımlamak için kullanılan bir tabirdir. Periferal Nöropati ise ayak sinirlerinin hasarlanması ve bunun sonucunda işlevini yerine getirememesi anlamına gelmektedir. (Periferal Nöropati İfadesindeki "Nöro-" sinir hücrelerini ifade ederken "Pati-" ise Latince "hasta" kelimesini karşılayan "patiens" kelimesinden türetilmiştir)

Ayak veya el sinirleriniz ile ilgili bir sorun varsa öncelikle bir Nöroloji uzmanına görünmelisiniz. Ayaklarınızın uyuşup karıncalanmasına neden olan Periferal Nöropati'nin oluşma nedenlerinin başında sinir sıkışması gelmektedir. Özellikle uzuv eklemlerinin bulundukları kısımlarda uzuvlara giden sinirler rahatlıkla sıkışıp hasar görebilir. Elbette sinir hücrelerinin son derece hassas hücreler olduğunu da kesinlikle unutmayın.

Sinir hücrelerinin son derece hassas olan yapıları, yüksek kilodaki kişilerin hareket etmeleri noktasında da kendisini gösterir. Ayak uyuşmasının uzun süre devam edip sizleri rahatsız etmemesi için ve sinir hasarının yüksek oranda olmaması için ortopedik bir terlik seçmeniz sizler için uygun bir çözümdür.

Sinir hücrelerinin hasar görmesini sağlayan bir başka sorun da elbette fıtık rahatsızlığıdır. Omuriliği büyük oranda etkileyen fıtık, ayaklarınızın uyuşmasına neden olabilir. Yine özellikle yaşlı hastaların meydana gelebilecek kazalar da sinirlerinizin zarar görmesine neden olacaktır. Bu yüzden yürüyüşü kolaylaştıran bir terlik veya ayakkabı seçmeniz sizin için daha yerinde bir tercih olabilir. Sinir enfeksiyonu, zona gibi sinir hücrelerini etkileyen viral rahatsızlıklar da ayaklarınızın uyuşmasına neden olabilir.

Tarsal Tünel Sendromu da ayaklarınızın uyuşmasına neden olabilir. Aslında oturup kalkarken ayaklarınzıın uyuşmasına da bu sendrom neden olur. Ayaklardaki uyuşmanın diğer nedenleri arasında nefes darlığı (beyne yeterince oksijen gitmemesi), donma, B12 vitamin eksikliği, kaza sonucu oluşan (felç, yanma gibi) sinir hasarı veya Zona gibi viral sinir enfeksiyonları gösterilebilir. Damar tıkanıklığı ve zehirlenmeler de başta ayak olmak üzere pek çok uzvun uyuşmasına neden olabilir.

Ayak Uyuşmasına Karşı Neler Yapılabilir?

Ayak uyuşmasına karşı sizlerle paylaşacağımız ipuçları sayesinde giderilebilir. Ancak ayaklarınızın beyin ahsarı veya sinir iltahabı gibi ciddi bir hastalıktan kaynaklanmadığını belirlemek için öncelikle bir doktora görünmelisiniz. Eğer ayak uyuşması şikayetiniz ortopedik basit bir sorundan dolayı oluşuyorsa aşağıda sizler için vereceğimiz önerileri kullanarak ayaklarınızdaki uyuşmayı giderebilirsiniz.

Ayak uyuşmasını gidermek için öncelikle sıcak kompresi deneyebilirsiniz. Daha sonra hindistancevizi yağı, tarçın veya da hardal yağı kullanarak ürettiğiniz bir tür masaj yağını ayaklarınıza masaj yaparak kullanabilirsiniz. Ayaklarınızı hareket ettirmek veya ayaklarınızın pozisyonunu değiştirmek de ayaklarınızın kısa zamanda uyuşmasını engeller.